Ceremonie funerară demnă de filmul "Nașul" (FOTO/VIDEO)

  • 21 August 2015 09:37
Ceremonie funerară demnă de filmul

Șase cai împodobiți cu pene înhămați la o caleașcă funerară de epocă, o fanfară care intonează mai întâi muzica compusă de Nino Rota pentru filmul "Nașul", apoi coloana sonoră a filmului "2001, Odiseea Spațiului", și în final melodia "Paradise", care acompaniază ieșirea sicriului acoperit de o ploaie de petale de tandafir lansate…

Șase cai împodobiți cu pene înhămați la o caleașcă funerară de epocă, o fanfară care intonează mai întâi muzica compusă de Nino Rota pentru filmul "Nașul", apoi coloana sonoră a filmului "2001, Odiseea Spațiului", și în final melodia "Paradise", care acompaniază ieșirea sicriului acoperit de o ploaie de petale de tandafir lansate dintr-un elicopter. Scene dintr-un film? Nu. Este ceea s-a întâmplat joi dimineața în cartierul popular Tuscolano din Roma, în fața Bisericii San Giovanni Bosco, unde a fost celebrată ceremonia funerară a bossului Vittorio Casarmonica.

Înmormântarea a început cu o coloană de mașini care flancau părțile laterale ale caleștii, cu sute de coroane pe care persoane aflate pe acoperișul mașinilor le rupeau, aruncând florile, mai ales trandafirii, în stradă. O trăsură neagră, veche, cu decorațiuni în aur masiv și trasă de șase cai negri a adus coșciugul, deasupra căruia se afla o imagine de-a lui Padre Pio, în fața bisericii. În fața parohiei San Giovanni Bosco, decedatul era așteptat de un banner mare pe care scria: "Ai cucerit Roma, iar acum vei cuceri paradisul", două afișe pe care scria «Vittorio Casamonica, regele Romei» și o fotografie a defunctului cu o coroană pe cap, în fața Colosseumului. O mulțime de oameni au vrut să-i aducă un ultim salut.

"Era o persoană cumsecade și corectă", au comentat câțiva cunoscuți la sfârșitul slujbei. Multă emoție în momentul ieșirii sicriului din biserică, care a fost salutat cu o "ploaie" de petale aruncate dintr-un elicopter. După slujbă, sicriul a fost transportat într-un Rolls-Royce, tot în acompaniament muzical, ''regele Romei" fiind plâns de multe femei îmbrăcate în doliu.

Vittorio Casarmonica aparține omonimului clan criminal, alcătuit inițial din nomazi care în anii '70 s-au stabilit la Roma în mare parte datorită "colaborării" cu Banda din Magliana și care au "ocupat" zonele sud-estice ale capitalei, pentru a se extinde apoi până la Castelele Romane și pe litoral cu afacerile lor care cuprindeau trafic de droguri, extorcare de fonduri, camătă și înșelătorie.

Dintr-o anchetă a carabinierilor a reieșit că, după anul 2004, clanul Casarmonica a evoluat, dezvoltându-și capacitatea de a gestiona banii și de a-i face să circule din Italia în străinătate și viceversa prin metode demne de marile finanțe, acumulând astfel un patrimoniu de peste 200 de milioane de euro. Cu toate acestea, clanul și-a păstrat mereu caracteristică sa matriarhală: operațiunile de spălare a banilor și transferul acestora din Italia în Principatul de Monaco și invers erau gestionate aproape în întregime de femeile "familiei".

Recent, clanul Casamonica a revenit din nou pe primele pagini ale ziarelor din cauza unei imagini care a apărut în timpul controversatei anchetei Mafia Capitală. În fotografia făcută în 2010 în centrul de primire Baobab, cu ocazia unei cine organizate de câteva cooperative sociale, apărea primarul Romei, Gianni Alemanno, împreună cu Luciano Casamonica, care în ciuda faptului că nu avea dosar penal era considerat unul dintre șefii clanului, în compania fostului lider al Partidului Democrat Umberto Marroni și a tatălui său Angiolo, garant al prizonierilor din Regiunea Lazio, a lui Daniel Ozzimo, consilier capitolin al Partidului Democrat, a lui Giuliano Poletti, care a devenit apoi ministru, și a lui Salvatore Buzzi, șeful cooperativelor, aflat acum la închisoare chiar din cauza anchetei Mafia Capitală.

LA STAMPA  - Roma
Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău