Ceremonie de învestitură în SUA: Ce se întâmplă în ziua în care Joe Biden și Kamala Harris depun jurământul

  • 19 Ianuarie 2021 12:00
Ceremonie de învestitură în SUA: Ce se întâmplă în ziua în care Joe Biden și Kamala Harris depun jurământul

Președintele ales al SUA, Joe Biden, nu se va muta oficial la Casa Albă decât din data de 20 ianuarie, ziua ceremoniei de învestitură - un fel de paradă politică la care politicianul democrat și vicepreședintele său, Kamala Harris, vor depune jurământul. BBC și CNN au făcut o trecere în revistă a evenimentelor care vor avea loc cu prilejul acestei ceremonii.

Ce reprezintă ceremonia de învestitură?

Învestitura este ceremonia oficială care marchează începutul unei noi președinții și are loc la Washington D.C. Singurul element obligatoriu este ca președintele ales să citească jurământul de instalare în funcție: "Jur solemn să îndeplinesc cu bună credință funcția de președinte al Statelor Unite și să fac tot ce îmi stă în putință să păstrez, să protejez și să apăr Constituția Statelor Unite''.

Odată ce va rosti aceste cuvinte, Biden va deveni cel de-al 46-lea președinte al SUA, iar ceremonia de învestitură oficială se va fi încheiat.

Kamala Harris va deveni vicepreședinte imediat după depunerea jurământului, ceea ce se întâmplă de obicei la scurt timp după ce președintele ales face acest lucru.

Când are loc ceremonia de învestitură a lui Biden?

Conform Constituției SUA, ceremonia de învestitură a unui nou președinte are loc la 20 ianuarie. Discursul de deschidere este programat de obicei în jurul orei 11:30 EST (16:30 GMT, 18:30 ora României), iar Joe Biden și Kamala Harris vor depune jurământul la amiază. Biden se va muta la Casa Albă - reședința sa pentru următorii patru ani - în aceeași zi.
 

Foto: (c) JUSTIN LANE / EPA


Însă ceremonia de învestitură nu a avut mereu loc în ianuarie. Inițial, Constituția SUA stabilise pentru 4 martie ziua în care noii lideri depuneau jurământul. Alegerea unei zile aflate la patru luni distanță față de alegerile generale, desfășurate în noiembrie, avea sens la acea vreme, dat fiind că dura foarte mult ca voturile exprimate în întreaga țară să fie centralizate în capitală. Dar această dată mai însemna și că perioada în care președintele în exercițiu rămânea în funcție era prea lungă.

În cele din urmă, pe măsură ce s-au înregistrat progrese în numărarea și anunțarea voturilor, perioada de așteptare între data alegerilor și ziua învestiturii s-a scurtat. Cel de-al 20-lea amendament, ratificat în 1933, stipula că noul președinte va fi învestit în funcție la 20 ianuarie, iar din 1937, toate ceremoniile de învestitură au avut loc în această zi.

Cine îl învestește în funcție pe noul președinte?

În mod obișnuit, noul președinte al SUA este învestit în funcție de președintele Curții Supreme de Justiție, pentru că așa-i obiceiul, nu este o regulă. Dacă președintele Curții Supreme de Justiție a SUA nu este disponibil, atunci îl poate învesti pe președinte un alt judecător.

Tatăl lui Calvin Coolidge și-a învestit fiul în calitate de președinte al SUA în sufrageria familiei din Vermont, după moartea în timpul exercitării mandatului a lui Warren G. Harding, cel de-al 29-lea președinte al SUA. Singura femeie care a învestit un președinte - pe Lyndon B. Johnson - a fost Sarah Hughes, o judecătoare federală din Texas, care a fost chemată la bordul avionului prezidențial Air Force One după asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy.
 

Foto: (c) JUSTIN LANE / EPA


Cei mai mulți președinți au jurat cu mâna pe Biblie, deși nu există o regulă în acest sens. Barack Obama a folosit două Biblii în același timp, în schimb, Franklin Delano Roosevelt nu a jurat pe Biblie.

Este obligatoriu ca Biden să susțină un discurs?

Nu este înscrisă nicăieri obligativitatea ca noul locatar de la Casa Albă să aibă un discurs de învestitură, cu toate că fiecare președinte a rostit unul. Potrivit CNN, unii au pronunțat discursuri scurte (discursul lui George Washington a avut doar 135 de cuvinte), alții au vorbit mult (discursul președintelui William Henry Harrison a avut peste 8.000 de cuvinte și un zvon din popor spune că, imediat după aceea, Harrison a răcit și a murit de pneumonie o lună mai târziu).
 

Foto: (c) Liu Jie / Xinhua


Discursul de învestitură este însă un obicei valoros în sensul că noul președinte poate profita de ocazie pentru a-și prezenta agenda și a depăși momentul unei campanii electorale care pe alocuri se dovedește a fi dură.
 
Ce măsuri de securitate vor fi luate?

În mod obișnuit, pentru ceremoniile de învestitură se fac planuri detaliate de securitate, însă acum cu atât mai mult, după ce o mulțime de susținători ai președintelui în exercițiu Donald Trump a luat cu asalt clădirea Capitoliului, la 6 ianuarie.

Washington D.C. se află deja sub incidența stării de asediu - ca urmare a unui ordin dat de primărița orașului Washington, Muriel Bowser, pe fondul violențelor de la Capitoliu - care va rămâne în vigoare pe tot parcursul ceremoniei de învestitură.
 

Foto: (c) Liu Jie / Xinhua


Departamentul pentru Securitate Internă a extins perioada elaborării măsurilor speciale de securitate pentru acest eveniment cu o săptămână înaintea ceremoniei, pentru a permite o mai bună pregătire.

Serviciul Secret a preluat conducerea planurilor de securitate și va beneficia de sprijinul a circa 15.000 militari din Garda Națională, în plus față de miile de polițiști.

Și, deși Biden a insistat să depună jurământul în spațiu deschis, așa cum o cere tradiția, numărul participanților va fi redus.

În plus, toate statele americane își vor întări securitatea, după un avertisment din partea FBI adresat autorităților locale de a se pregăti pentru proteste armate în fața parlamentelor din fiecare stat american.

Va fi prezent și Donald Trump?

A devenit o obișnuință ca președintele în exercițiu să fie de față la depunerea jurământului de către succesorul său, ceea ce poate face ca uneori lucrurile să devină jenante. În acest an, jena va fi de altă natură: Trump a declarat că nu va participa la ceremonia de învestitură a lui Biden.
 

Foto: (c) Oliver Contreras POOL / EPA


"Pentru toți cei care ați întrebat, nu mă voi duce la Ceremonia de Învestitură din 20 ianuarie", a anunțat recent Trump pe Twitter. Cuvintele sale au venit la scurt timp după ce Trump s-a angajat să contribuie la o tranziție "ordonată" a puterii către "noua administrație", un mod deloc clar de a admite că a pierdut alegerile în favoarea lui Biden.

Unii dintre susținătorii săi au dus lucrurile și mai departe, plănuind "o a doua ceremonie de învestitură" virtuală pentru Trump, în aceeași zi și la aceeași oră la care Biden va depune jurământul. Până în prezent, peste 68.000 de oameni au anunțat pe Facebook că vor participa la evenimentul online pentru a-și exprima sprijinul față de Trump.
 

Foto: (c) J Scott Applewhite POOL / EPA


Totuși, vicepreședintele în exercițiu Mike Pence a anunțat că va participa la ceremonia de învestitură a lui Biden.

Când Donald Trump a depus jurământul, la ceremonie au participat, între alții, Hillary Clinton împreună cu soțul ei, fostul președinte democrat Bill Clinton, la nici două luni după înfrângerea electorală a fostului secretar de stat Hillary Clinton și după o campanie înverșunată.

Doar trei președinți - John Adams, John Quincy Adams și Andrew Johnson - au ales să nu participe la ceremonia de învestitură a succesorilor lor, și niciunul în ultimul secol.

Cum va schimba pandemia de COVID-19 ceremonia din acest an?

Inițial, Biden avusese în plan o declarație de intenție, sosind cu trenul de la Washington, din Wilmington, Delaware, unde există o gară care îi poartă numele - memento al zilelor în care a fost senator și când făcea naveta cu un tren al companiei de căi ferate Amtrak, pentru a fi alături de copiii săi. Însă acest plan a fost anulat, iar Biden își va petrece noaptea de dinaintea ceremoniei de învestitură la Blair House, reședință aflată vizavi de Casa Albă, și nu la hotel cum era prevăzut inițial.

În circumstanțe obișnuite, Washington D.C. ar deveni gazda a sute de mii de participanți la ceremonia de învestitură. Oamenii ar umple străzile orașului, ar vizita National Mall și ar rezerva toate camerele de hotel din oraș. Se estimează că circa două milioane de persoane au luat parte la ceremonia de învestitură pentru primul mandat al președintelui democrat Barack Obama, în 2009.

Dar în acest an, amploarea sărbătorii va fi "extrem de limitată", a anunțat echipa de tranziție a lui Biden, cerându-le totodată americanilor să evite să călătorească spre capitala federală, apel care a tot fost repetat de autoritățile din Washington după asaltul asupra Congresului SUA.
 

Foto: (c) WILL OLIVER / EPA


Chiar și așa, Biden și Harris vor depune jurământul pe treptele Capitoliului, în fața imensei esplanade - Mall - din centrul capitalei federale (o tradiție care a început în 1981 cu președintele Ronald Reagan), însă tribunele ridicate de-a lungul Pennsylvania Avenue, care face legătura între sediul puterii legislative și cel al puterii executive, vor fi demontate.

În trecut, până la 200.000 de bilete erau alocate pentru ceremonia oficială, însă în acest an, pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri de COVID-19, vor fi disponibile doar aproximativ 1.000 de bilete.

Și anul acesta va avea loc ceremonia de "trecere în revistă" - parte tradițională a transferului pașnic al puterii, unde noul comandant șef inspectează trupele -, însă în locul obișnuitei parade de pe Pennsylvania Avenue către Casa Albă, organizatorii au anunțat că vor organiza o "paradă virtuală".

Biden, Harris și partenerii lor de viață vor fi apoi escortați la Casa Albă de membri ai armatei, cu o fanfară militară.

Cum se obțin biletele la ceremonia de învestitură?

În ani obișnuiți, este nevoie de bilete pentru locurile pe scaun, pentru locurile în picioare lângă scenă și de-a lungul traseului de circa 2 kilometri pe care se desfășoară parada, dar în restul zonei National Mall accesul este deschis publicului. Cine dorește să privească de aproape ceremonia de învestitură, trebuie mai întâi să ia legătura cu parlamentarii care îi reprezintă.

Pentru baluri și alte evenimente de la Washington care au legătură cu ceremonia de învestitură este nevoie de bilete separate.

Senatorii și membrii Camerei Reprezentanților au alocat un anumit număr de bilete gratuite pe care le pot distribui. Anul acesta, din cauza pandemiei, numărul biletelor a fost restricționat la câte unul pentru fiecare parlamentar, plus un invitat.

Ce artiști participă?

În ultimii ani, președinții care urmau să-și înceapă mandatul au inclus unii dintre cei mai iubiți artiști din țară în programul ceremoniei de învestitură. În pofida pandemiei, nici anul 2021 nu face excepție.
 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


Lady Gaga - o susținătoare fidelă a președintelui ales, care a făcut campanie alături de Biden în zilele ce au precedat scrutinul prezidențial - va cânta imnul național, iar după depunerea jurământului de către Biden, actorul Tom Hanks va fi gazda unui program televizat de 90 de minute, care va înlocui evenimentele ce au loc de obicei la fața locului. La spectacol - care va fi transmis de toate posturile importante americane și de platformele de streaming, cu excepția postului Fox News, o rețea conservatoare care l-a sprijinit pe Donald Trump - vor mai participa Jennifer Lopez, Jon Bon Jovi, Demi Lovato și Justin Timberlake.

În 2009, la ceremonia de învestire a democratului Barack Obama, au cântat Aretha Franklin, care a interpretat melodia My Country, 'Tis of Thee, și Beyonce, care a cântat At Last la balul inaugural al președintelui Obama. La cea de-a doua ceremonie de învestire, în 2013, președintele Obama le-a invitat pe Kelly Clarkson și pe Jennifer Hudson, dar și pe Beyonce, care cu acel prilej a interpretat imnul național.

În schimb, potrivit BBC, Donald Trump a avut unele probleme în a-și asigura prezența unor artiști la ceremonia sa de învestitură. Elton John a refuzat invitația lui Trump, și se pare că același lucru l-au făcut și Celine Dion, Kiss și Garth Brooks. În cele din urmă, la ceremonia de învestire a lui Trump au cântat formațiile The Rockettes și 3 Doors Down și artistul de muzică country Lee Greenwood.

A mai fost cândva Washingtonul sub stare de asediu în timpul vreunei ceremonii de învestitură?

Președintele Andrew Johnson a depus jurământul imediat după asasinarea lui Abraham Lincoln și pe când ucigașul lui Lincoln, John Wilkes Booth, era dat în urmărire. În acel moment, potrivit ediției din acea vreme a The New York Times, circulația în afara orașului era restricționată. 

Sursa:Agerpres

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău