Cercetătorii din Singapore studiază modificările genetice pentru a grăbi dezvoltarea unui vaccin
-
25 Martie 2020 08:40
Oamenii de știință din Singapore au anunțat că au conceput o nouă metodă pentru a monitoriza modificările genetice, cu scopul de a accelera dezvoltarea și testarea unor vaccinuri împotriva noului coronavirus care a ucis deja peste 16.000 de persoane pe plan mondial, informează Reuters, citată de Agerpres.
Oamenii de știință de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Duke-NUS din Singapore afirmă că tehnica dezvoltată de ei necesită doar câteva zile pentru a evalua vaccinurile potențiale create de Arcturus Therapeutics, o companie americană de biotehnologie, cu care universitatea asiatică a încheiat un parteneriat pentru a realiza studii clinice.
Acest interval de timp mult mai scurt de testare oferă rezultate comparabile cu cele ale studiilor tradiționale, care necesită de obicei mai multe luni, bazate pe reacțiile organismului uman la diverse sarcini virale.
"Putem să știm din felul în care se modifică genele - care gene se activează și care se dezactivează", a explicat Ooi Eng Eong, directorul adjunct al programului de maladii infecțioase emergente din cadrul universității menționate.
Evaluarea rapidă a unor astfel de modificări genetice declanșate de un vaccin va permite cercetătorilor să determine eficiența și efectele secundare ale acestuia, în loc să îi oblige să se bazeze doar pe reacțiile pacienților care au primit vaccinul, a adăugat expertul asiatic.
În prezent, nu există medicamente aprobate și nici vaccinuri preventive pentru noul coronavirus, cei mai mulți dintre pacienții spitalizați beneficiind doar de terapii de susținere, care includ folosirea unor dispozitive de respirație artificială. Experții din domeniul medical au spus că obținerea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2 va dura cel puțin un an.
Ooi Eng Eong a anunțat că va începe să testeze vaccinuri pe șoareci peste o săptămână, iar testele pe pacienți umani sunt așteptate în a doua jumătate a acestui an.
Companii farmaceutice și oameni de știință din lumea întreagă se întrec să dezvolte vaccinuri și tratamente împotriva noului coronavirus, care a infectat peste 377.000 de oameni.
Printre aceste eforturi se numără și Redemsivir, un medicament antiviral experimental dezvoltat de Gilead Sciences Inc, și o terapie bazată pe plasmă umană concepută de grupul japonez Takeda Pharmaceutical Co.
În cadrul unei etape-cheie pentru dezvoltarea unor metode de diagnosticare, cercetătorii de la Universitatea Duke-NUS au cultivat virusul în laborator la sfârșitul lunii ianuarie, la doar câteva zile după ce Singapore a confirmat primul său caz de infectare. În acel moment, Singapore a devenit a treia țară din lume care a obținut o cultură a virusului în laborator.
O altă etapă importantă a fost dezvoltarea unui test pentru a detecta anticorpii virali, chiar și în organismele pacienților care s-au vindecat deja. Testul savanților din Singapore a fost lăudat de comunitatea științifică internațională.
De la descoperire până la dobândirea licenței de comercializare, dezvoltarea unui vaccin avea nevoie în trecut de 10 ani, însă profesorul Oi Eng Eong este de părere că știința modernă poate oferi în prezent soluții mult mai rapide.
Sursa:Agerpres