Cercetătorii din Republica Moldova sunt îndemnați să aplice la programul Orizont Europa 2027. Vor avea posibilitatea să implementeze proiecte de inovare și cercetare în colaborare cu oamenii de știință din România

  • 07 Iulie 2023 13:43
Cercetătorii din Republica Moldova sunt îndemnați să aplice la programul Orizont Europa 2027. Vor avea posibilitatea să implementeze proiecte de inovare și cercetare în colaborare cu oamenii de știință din România

Cercetătorii din Republica Moldova sunt îndemnați să aplice la programul Orizont Europa 2027, astfel încât să poată implementa proiecte de inovare și cercetare în colaborare cu oamenii de știință din România. 93 de proiecte deja au fost considerate eligibile și până în acest moment 26 de proiecte au fost confirmate. Anunțul a fost făcut astăzi, 7 iulie, în cadrul evenimentului cu genericul: „Noi perspective de colaborare România-Republica Moldova în domeniul cercetării”, transmite Radio Chișinău.

Ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală, a declarat că este esențial să fie consolidată colaborarea dintre echipele de pe ambele maluri ale Prutului. Printre obiectivele menționate se numără mobilitatea cercetătorilor din cele două țări, realizarea proiectelor de cercetare și dezvoltare commune și identificarea complementarității între infrastructurile de cercetare existente în România și Republica Moldova:  Insert1     

Au fost depuse peste 100 de proiecte în acest program de către cercetătorii din Rep. Moldova. Avem 93 de proiecte care au fost considerate eligibile și până în acest moment 26 de proiecte au fost confirmate cu o sumă din partea UE de peste 3 milioane de euro. Am aprobat la începutul acestui an o modificare în hotărârea de Guvern prin care cercetătorii care participă în proiecte internaționale de cercetare să poată beneficia de un salariu mai mare. La fel, am deschis un oficiu Orizon Europa care să sprijine comunitatea științifică să depună proiecte. România întotdeauna ne-a susținut. Toată această activitate și tot acest drum care îl începem acum este o perspectivă de viitor”, a spus Anatolie Topală.  
         
Directorul general al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării din România, Adrian Curaj, a menționat că în cadrul proiectului, sunt trei domenii cheie: științe exacte și inginerie, științe sociale și umaniste și un alt domeniu este cel al științelor vieți.

Ceea ce încercăm noi să facem prin colaborare eu numesc «smart money». Sunt niște modificări care vor facilita salarii mai mari pentru cei care au proiecte internaționale. Iar programele noastre de colaborare sunt cele care ne ajută să creăm condițiile ca să accesăm banii, care sunt mulți și pe care îi merităm și noi și dumneavoastră. Ca parteneri vom putea face o treabă foarte bună. Am încredere că vom crea condiții suficiente ca să creștem acest leadership. Știm să colaborăm și avem ambiție pentru un viitor, a precizat Adrian Curaj.         

La rândul său, Rectorul Universității de Stat din Republica Moldova, Igor Șarov, prezent la eveniment a menționat că o parte din proiecte deja sunt scrise, iar România mereu a fost un partener care a contribuit esențial la dezvoltarea cercetării și domeniului educației din Republica Moldova.

Pentru USM educația și știința sunt axa centrală a parteneriatelor pe care le avem cu România. Suntem o lungime de undă, sunt sigur că vom avea succes. Eu sunt sigur că orice idee de proiect poate fi dezvoltată. Pentru mine ca rector contează să văd o gamă de proiecte care vor fi înaintate pe mai multe domenii”, a declarat Igor Șarov.       

Menționăm că Orizont Europa este principalul program de finanțare al UE pentru cercetare și inovare pentru perioada 2021-2027, cu un buget de 95,5 miliarde EUR. Programul facilitează colaborarea și consolidează impactul cercetării și inovării în dezvoltarea, susținerea și implementarea politicilor UE, abordând în același timp provocările globale. Sprijină crearea și o mai bună difuzare a cunoștințelor și tehnologiilor de excelență.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău