Cercetătorii au aflat care este ora de culcare optimă pentru un risc redus de boli cardiace (studiu)

  • 09 Noiembrie 2021 14:48
Cercetătorii au aflat care este ora de culcare optimă pentru un risc redus de boli cardiace (studiu)

Obiceiul de a merge la culcare înainte de ora 22:00 sau după ora 23:00 poate crește riscul de apariție a afecțiunilor cardiace, a constatat un nou studiu, relatează The Indepenent marți.

O echipă de oameni de știință din Marea Britanie a examinat date colectate de la o cohortă de 88.000 de persoane care au raportat la ce oră au mers la culcare și s-a ajuns la concluzia că ora optimă este între 22:00 și 22:59, scrie Agerpres.

Cei care au adormit înainte de ora 22:00 au avut un risc crescut cu 24% de a dezvolta ulterior boli de inimă, în timp ce persoanele care s-au dus la culcare după miezul nopții au prezentat un risc mărit cu 25%.

Participanții la studiu care au adormit între 23:00 și 23:59 au avut un risc cu 12% mai mare.

''Corpul are un ceas intern de 24 de ore, numit ritm circadian, care ajută la reglarea funcțiilor fizice și mentale. Deși nu putem concluziona cauzalitatea în studiul nostru, rezultatele sugerează că orele de culcare timpurii sau târzii sunt mai susceptibile să perturbe ceasul organismului, cu consecințe adverse pentru sănătatea cardiovasculară'', a declarat unul dintre cercetători, David Plans, de la Universitatea din Exeter.

Cercetări anterioare au evidențiat asocierea dintre durata somnului și riscurile cardiovasculare, însă acesta este primul studiu care analizează momentul la care oamenii adorm și nu durata somnului.

Peste 88.000 de persoane, recrutate cu peste un deceniu în urmă în cadrul unui proiect de cercetare mai amplu, au purtat la încheietura mâinii un dispozitiv care a înregistrat momentul în care aceștia adormeau, pe o perioadă de șapte zile.

Cinci ani mai târziu, 3.172 dintre participanți (3,6% din total) au dezvoltat o problemă cardiacă, precum atac de cord, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitoriu sau insuficiență cardiacă.

Persoanele care s-au dus la culcare între 22:00 și 23:00 au prezentat cel mai redus risc de probleme cardiace, au descoperit cercetătorii, chiar și după ce au fost luate în calcul alte variabile precum vârsta, sexul, durata somnului, obiceiul fumatului, indicele de masă corporală, diabetul, tensiunea și statutul socioeconomic.

''Studiul nostru indică faptul că momentul optim pentru a merge la culcare este într-un anumit punct al ciclului de 24 de ore al corpului, iar abaterile pot dăuna sănătății'', a spus Plans.

''Cel mai riscant moment a fost după miezul nopții, posibil pentru că ar putea reduce probabilitatea de a vedea lumina dimineții, care resetează ceasul corporal'', a adăugat specialistul.

Cu toate acestea, aceste date indică doar o corelație între ora de culcare și bolile de inimă și nu sunt suficiente pentru a demonstra că orele de culcare târzii sau timpurii cauzează apariția unor probleme cardiovasculare mai târziu în viață.

După defalcarea datelor în funcție de sexul participanților, asocierea dintre bolile de inimă și momentul de debut al somnului a fost mai evidentă la femei, a adăugat Plans, care a precizat că în cazul bărbaților au existat diferențe semnificative doar în cazul celor care adormeau înainte de ora 22:00. Acest lucru ar putea fi cauzat de diferențele cu privire la modul în care sistemul hormonal funcționează la bărbați și femei și la modul în care acesta răspunde la perturbarea ceasului intern.

''Deși constatările nu indică o cauzalitate, momentul la care se adoarme a ieșit în evidență ca potențial factor de risc cardiac - independent de alți factori de risc și de caracteristicile somnului. Dacă descoperirile noastre sunt confirmate în alte studii, momentul somnului și igiena de bază a somnului ar putea constitui un obiectiv de sănătate publică cu costuri reduse pentru reducerea riscului de afecțiuni cardiace'', a spus David Plans.

Regina Giblin, asistent medical principal la British Heart Foundation, a declarat: ''Acest studiu amplu sugerează că a merge la culcare între 22:00 și 23:00 ar putea fi modalitatea optimă pentru majoritatea oamenilor de a-și menține inima sănătoasă pe termen lung. Cu toate acestea, este important să ne amintim că acest studiu indică doar o asociere și nu poate dovedi cauza și efectul. Este nevoie de mai multe cercetări asupra momentului și duratei somnului ca factori de risc pentru bolile cardiace și circulatorii''.

''A dormi suficient este important pentru starea noastră generală, precum și pentru sănătatea noastră cardiacă și a sistemului circulator, iar majoritatea adulților ar trebui să țintească spre șapte până la nouă ore de somn pe noapte'', a notat Giblin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
16
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău