Cercetători științifici din Republica Moldova au primit premii de la Academia Română

  • 11 Decembrie 2021 12:58
Cercetători științifici din Republica Moldova au primit premii de la Academia Română

Trei cercetători din Republica Moldova au primit premii ale Academiei Române pentru meritul de a fi „contribuit, prin activitatea și opera lor, la dezvoltarea culturii și științei românești” se arată într-un comunicat de presă al Academiei Române. Dorin Lozovanu de la Academia de Științe a Moldovei a primit premiul „Mihail Kogălniceanu“ pentru lucrarea „Populația românească din Peninsula Balcanică”. Valentin Burlacu, șeful Secției istorie și artă militară, de la Agenția pentru Știință și Memorie Militară din Chișinău, a primit premiul „Nicolae Iorga“ pentru lucrarea „Unirea Basarabiei cu România și recunoașterea ei internațională”. Cercetătoarea Maria Duca a primit un premiu pentru lucrarea „Cercetări privind floarea soarelui în Republica Moldova”, informează IPN.

Academia Română acordă premii unor oameni de știință din țară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea și opera lor, la dezvoltarea culturii și științei românești. Propunerile pentru acordarea premiilor anuale se fac de către institutele de cercetare științifică, de către universități sau de către membrii Academiei Române până la data de 1 septembrie a anului calendaristic următor prezentării publice a lucrării și se înaintează secțiilor științifice ale Academiei Române, care desemnează membrii juriului. Premiile sunt acordate în funcție de originalitatea fiecărei lucrări propuse, contribuția acesteia la domeniul respectiv și impactul asupra domeniului la nivel național. Durata întregii proceduri de propunere, evaluare, dezbatere și decizie este de doi ani. Astfel, în luna decembrie a acestui an, au fost decernate premiile pentru anul 2019, în cadrul unei ședințe solemnă a Adunării Generale a Academiei Române.

În total, Academia Română a acordat premii la secțiile de filologie și literatură, de științe istorice și arheologie, de științe matematice, de științe fizice, de științe chimice, științe biologice, științe geonomice, științe tehnice, științe agricole si silvice, științe medicale științe economice, juridice si sociologie, la filosofie, teologie, psihologie și pedagogie, la arte, arhitectură și audiovizual și la știința și tehnologia informației.

Cercetătorii moldoveni au fost premiați în domeniile Științe istorice și arheologice (Dorin Lozovanu și Valentin Burlacu) și Științe agricole și silvice (Maria Duca).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău