Cercetători NASA | „Uranus miroase ca niște ouă stricate”

  • 25 Aprilie 2018 13:11
Cercetători NASA | „Uranus miroase ca niște ouă stricate”

Planeta gazoasă Uranus ascunde un secret, a anunțat NASA marți: miroase groaznic, relatează DPA.

Cercetătorii s-au întrebat multă vreme ce anume intră în compoziția norilor planetei aflate la 2,9 miliarde de kilometri de Soare, potrivit agenției spațiale americane.

"Chiar și după decenii de observații și o vizită a sondei NASA Voyager 2, Uranus a păstrat un secret foarte important - compoziția norilor săi", a precizat NASA într-un comunicat.

Cercetătorii au reușit acum să confirme că una dintre componentele cheie ale norilor de pe Uranus este hidrogenul sulfurat, un gaz cu un miros puternic pe care cei mai mulți oameni îl evită, a precizat NASA.

O echipă internațională de cercetători a ajuns la această concluzie după ce a folosit un spectrometru pentru a diseca lumina în infraroșu de pe Uranus captată de telescopul Gemini North de pe insula Mauna Kea, din Hawaii.

Oamenii de știință au avut mari suspiciuni privind existența pe Uranus a hidrogenului sulfurat dar nu puteau fi siguri, notează DPA.

Datele Gemini, obținute cu spectrometrul NIFS (Near-Infrared Integral Field Spectrometer), reprezentau o mostră de lumină solară reflectată dintr-o regiune aflată imediat deasupra principalului strat vizibil de nori din atmosfera lui Uranus.

NASA a precizat că oamenii nu trebuie să fie prea preocupați de faptul că mirosul de hidrogen sulfurat i-ar putea copleși, întrucât dacă se vor apropia vreodată suficient de Uranus sufocarea și expunerea la frig își vor face efectul cu mult înaintea mirosului în atmosfera cu o temperatură de minus 200 de grade Celsius.

Depistarea hidrogenului sulfurat în norii de pe Uranus - și posibil și pe Neptun - reprezintă o diferență izbitoare față de planetele gazoase gigantice Jupiter și Saturn, aflate mai aproape de soare. Deasupra norilor acestor planete a fost detectat amoniac, un compus chimic format dintr-un atom de azot și trei de hidrogen, dar nu și hidrogen sulfurat.

Această diferență reprezintă un indiciu privind formarea planetelor și istoria lor, a precizat NASA.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău