Cercetători din Timișoara vor să realizeze roșia românească perfectă

  • 01 August 2018 14:32
Cercetători din Timișoara vor să realizeze roșia românească perfectă

Mai mulți cercetători de la Universitatea de Științe Agricole din Timișoara sunt la un pas de a realiza roșia românească perfectă, gustoasă și mare, după ce au adunat sute de soiuri de la țărani și le-au încrucișat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Radu Șumălan, profesor în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că în cadrul unui proiect început în anul 2012, peste 300 de soiuri de roșii au fost adunate de la țărani din vestul și nordul României.

Apoi, o echipă de cercetători, coordonați de Radu Șumălan, au început să realizeze hibrizi, obținuți prin încrucișarea a două soiuri, cu scopul de a produce roșia românească perfectă, care este gustoasă, mare și productivă.

Specialistul timișorean a precizat că hibrizii de tomate au fost obținuți doar prin încrucișările unor soiuri românești vechi și nu au fost folosite îngrășăminte chimice, fiind cultivate pe gunoi de grajd.

“Vrem să realizăm roșia perfectă, nu există perfecțiune, dar tindem spre ea. Roșia perfectă trebuie să fie foarte gustoasă, trebuie să aibă toleranță la boli și la dăunători, astfel încât să nu trebuiască să fie stropită sau stropită cât mai puțin, și trebuie să fie productivă, să dea o producție care să poată să susțină ferma și fermierii. Nu urmărim neapărat să fie o roșie care stă două luni în frigider. Avem deja astfel de roșii, dar nu sunt perfecte, se mai pot îmbunătăți. Vom munci în continuare să ajungem la un astfel de deziderat și sperăm ca în anii următori vom îmbunătăți calitățile acestor roșii, astfel încât să ajungem cât mai aproape de roșia perfectă”, a explicat Radu Șumălan.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău