Centrul de sănătate prietenos tinerilor „Neovita” împlinește 17 ani. Cifre și realizări în R.Moldova

  • 31 Mai 2019 17:35
Centrul de sănătate prietenos tinerilor „Neovita” împlinește 17 ani. Cifre și realizări în R.Moldova

Timp de 17 ani, Centrul de sănătate prietenos tinerilor „Neovita” din Chișinău a reușit să devină un adevărat prieten al adolescenților și tinerilor prin serviciile și asistența pe care le oferă. În decursul anilor, experiența „Neovitei” a mers mai departe, în calitate de centru de resurse, prin intermediul rețelei Youth Klinic Moldova, care cuprinde 41 astfel de centre, care își desfășoară activitatea în fiecare centru raional și municipiu. Declarații în acest sens au fost făcute pentru IPN de către șefa Centrului, Galina Leșco, cu ocazia Zilei Ușilor Deschise organizate în contextul a 17 ani de activitate.

Specialiștii Centrului „Neovita” au reușit să extindă serviciile acordate adolescenților, dar și numărul beneficiarilor, prin intermediul Proiectului național „Generație Sănătoasă”, sprijinit de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Dacă, în 2010, mai puțin de 5% de adolescenți de 10-24 de ani aveau acces la servicii pentru ei în țară, acum acest număr este de 27% anual.

Potrivit Galinei Leșco, la nivel național, au început să se îmbunătățească unii indicatori privind sănătatea adolescenților, înregistrându-se un declin în ceea ce privește sarcina și nașterile în rândul adolescentelor, infecțiile cu transmitere sexuală, utilizarea abuzivă a alcoolului etc. Acest lucru a fost posibil doar prin colaborare cu diferiți actori, inclusiv școala și familia. Șefa Centrului spune că, timp de 17 ani, centrul s-a făcut remarcat și în ochii colegilor internaționali, în special prin servicii de calitate oferite.

Referindu-se la problemele principale cu care se confruntă tinerii, șefa „Neovita” a spus că acestea țin de găsirea identității. Tinerii vor să se regăsească în viața socială, privată și personală. De asemenea, există probleme de relaționare cu părinții, mai ales că mulți părinți sunt plecați peste hotare. „Părinții trebuie să comunice cu copiii mai des, în fiecare zi, ei au nevoie nu doar de suport financiar, dar și emoțional. Datorită schimbărilor, ei sunt mai vulnerabili la stres, ceea ce le influențează starea de sănătate și de bine”, spune Galina Leșco. Sunt actuale printre tineri utilizarea drogurilor, consumul de alcool și țigări, comportamentele sexuale nesigure prin nefolosirea metodelor de protecție. Galina Leșco consideră că introducerea educației sexuale în școli este necesară, în caz contrar lucrurile se vor schimba spre bine foarte greu.

În perspectivă, Centrul intenționează să-și extindă spațiul pentru a putea oferi mai multe servicii. De asemenea, își doresc perfecționarea cadrului normativ al țării așa încât tinerii să aibă acces mai ușor la servicii, mai calitative. „Am fi fericiți dacă s-ar schimba ceva în structura de finanțare a serviciilor de sănătate, ca să putem atrage în serviciile de sănătate pentru tineri mai mulți specialiști. Salariile existente nu sunt atractive pentru tinerii specialiști”. Un rezultat cu care se mândrește echipa „Neovita” este dezvoltarea unei rețele de voluntari, care interacționează cu alți adolescenți care au nevoie de ajutor de la egal la egal. „Cu ajutorul voluntarilor, serviciile au devenit mai credibile pentru tineri”, spune Galina Leșco.

Prezentă la eveniment, Roxana Brânza, voluntară la „Neovita” de aproape un an, spune că munca de voluntar contribuie la dezvoltarea ei personală. Ajungând aici, în calitate de voluntar, era foarte retrasă, după care a început să-și facă mulți prieteni, ajungând să fie și ea de ajutor altor tineri.

Leo Tataru, care a venit astăzi în vizită la „Neovita”, a început să facă voluntariat în Cimișlia, încă acum 7 ani, în cadrul centrului de sănătate prietenos tinerilor. Din punctul lui vedere, cele mai mari probleme ale tinerilor sunt infecțiile cu transmitere sexuală și sarcina precoce. „Atât timp cât tema educației pentru sănătate și educația sexuală este tabu în societate, familie, copilul se va rușina să vorbească despre asta și se va confrunta cu probleme”, consideră Leo.

O altă voluntară, Elena Strelciuc, spune că pe semenii ei îi doare când nu sunt înțeleși, nu li se respectă drepturile, când sunt privați de anumite priorități importante pentru ei, când sunt neglijați de adulți, acasă sau la școală. „Maturii ar trebui să comunice cu copii lor, să afle cum se simt, ce probleme au, ce gândesc, să împărtășească cu ei bucuriile și tristețile. Fiind ocupați cu serviciul uită să le acorde atenție copiilor”, spune Elena.

Centrul de sănătate prietenos tinerilor „Neovita” acordă servicii gratuite tinerilor de 10-24 de ani, în probleme legate de sănătatea sexuală reproductivă, sarcina nedorită, infecțiile cu transmitere sexuală, dezvoltarea pubertară, bunăstarea psihologică, dereglările de nutriție, consecințele legate de violență și consumul de substanțe. De asemenea, desfășoară o activitate amplă de prevenire, cu suportul voluntarilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău