Centrul de Resurse Juridice | Nivelul compensațiilor achitate cu titlul de prejudiciu moral sunt mai mici decât cele acordate de către CEDO în cazuri comparabile

  • 15 Octombrie 2020 13:31
Centrul de Resurse Juridice | Nivelul compensațiilor achitate cu titlul de prejudiciu moral sunt mai mici decât cele acordate de către CEDO în cazuri comparabile

Nivelul compensațiilor achitate cu titlul de prejudiciu moral sunt mai mici decât cele acordate de către CEDO în cazuri comparabile, iar cheltuielile justificate pentru asistența juridică sunt compensate doar într-o mică parte. Este una dintre concluziile unui studiu elaborat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova privind eficiența mecanismului de reparare de către stat a prejudiciului cauzat prin examinarea prea lungă a cauzelor sau neexecutarea hotărârilor judecătorești.

Experții Centrului de Resurse Juridice au analizat 176 de dosare soluționate irevocabil prin prisma aplicării Legii nr.87 în perioada octombrie 2017 – martie 2020. Conform acestei legi, persoanele care consideră că dosarele lor se axaminează excesiv de lent sau hotărârile în folosul acestora nu se execută de prea mult timp, pot solicita instanței de judecată acordarea compensațiilor morale și compensarea prejudiciilor materiale cauzate.

Judecătorii au obligația de a examina aceste acțiuni în termen restrâns. Experta Ecaterina Popușoi, constată că, de regulă, aceste compensații sunt mici.

Nivelul compensațiilor rămâne sub limita celor acordate de CEDO în cazuri comparabile, compensarea, doar parțială, a cheltuielilor justificate pentru asistență judiciară și motivarea sumară a hotărârilor, dar nu doar sumară, în unele cazuri era chiar era imposibil de identificat care argumente au stat totuși la baza hotărârii. Aprecierile instanței se rezumau, de regulă, la o singură propoziție, iar în rest erau reiterate solicitările părților, a spus Ecaterina Popușoi.

Un dosar cu privire la constatarea încălcării termenului rezonabil de judecare a cauzei a fost examinat în medie în timp de 11,6 luni, iar cu privire la neexecutarea hotărârilor judecătorești – 12,8 luni, ceea ce este cam mult, susțin experții. Magistrata de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Aliona Miron, spune că judecătorii au un volum mare de muncă.  

Eu aș găsit o explicație în volumul excesiv de lucru, deși, asta nu este o scuză, dar de cele mai multe ori aceasta își pune amprenta pentru că judecătorul este pus în situația de a motiva foarte multe dosare și ești pus în limitele de 30 de zile în care alegi dacă depășești aceste 30 de zile și îți mai rezervi câteva zile ca să motivezi sau riști să fii sancționat disciplinar.

Potrivit analizei realizate de Centrul de Resurse Juridice, mărimea medie a compensației morale acordate pentru examinarea prea lungă a cauzei este de aproape 11 mii de lei, iar pentru neexecutarea unei hotărîri judecătorești sau executarea întârziată, compensația medie acordată este de doar 13 mii de lei.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău