Centrul de intervenție timpurie Lăstărel prestează servicii centrate pe familie și copil

  • 03 Decembrie 2020 08:06
Centrul de intervenție timpurie Lăstărel prestează servicii centrate pe familie și copil

Centrul de intervenție timpurie „Lăstărel” din Criuleni prestează servicii centrate atât pe familie, cât și pe copil. Serviciile centrate pe familie țin de evaluarea necesităților familiei, a punctelor forte și slabe, consiliere psihologică și servicii de instruire pentru sporirea competențelor parentale. Serviciile centrate pe copil țin de identificarea timpurie a copiilor cu risc de apariție a tulburărilor de dezvoltare, evaluarea complexă a acestora și servicii de stimulare timpurie. Informația a fost comunicată de Maria Moșneguț, medic-pediatru și coordonatoare a Centrului la o nouă sesiune de discuții în cadrul Conferinței naționale în domeniul educației incluzive, transmite IPN.

Potrivit ei, Centrul este bine dotat cu echipament de suport și este amplasat într-un loc accesibil pentru beneficiari, în cadrul căruia activează o echipă formată de specialiști bine pregătiți. Maria Moșneguț precizează că 60 de copii care prezintă tulburări în dezvoltare sau risc de apariție a acestora sunt asistați, iar 100 de părinți sunt consultați în dezvoltarea abilităților copilului pentru atingerea potențialului maxim.

Ina Cazacu, coordonatoare de proiect la AO „Femeia și Copilul-Protecție și Sprijin”, a menționat că misiunea Centrului este de a asigura asistență adecvată la momentul oportun fiecărui copil cu tulburări de dezvoltare sau risc de apariție a acestora. De asemenea, de a oferi suportul necesar familiei sau altui reprezentant legal al copilului pentru realizarea maximă a potențialului de dezvoltare a acestuia.

Potrivit ei, Centrul a fost dezvoltat din necesitatea de a aduce serviciile mai aproape de beneficiari, cu optimizarea resurselor financiare pentru familie și pentru că aceste servicii reprezintă veriga fundamentală care asigură incluziunea educațională a copiilor cu tulburări în dezvoltare la treapta de grădiniță. Necesitatea Centrului respectiv a venit și din numărul în creștere al copiilor de vârstă timpurie care prezintă tulburări în dezvoltare sau risc de apariție a acestora, mai spune Ina Cazacu.

Centrul de intervenție timpurie „Lăstărel” a fost creat de către AO „Femeia și Copilul-Protecție și Sprijin” în parteneriat cu Centrul de sănătate Criuleni și Consiliul raional în 2019, cu suportul financiar acordat de UE. Centrul prestează servicii pentru copii cu tulburări în dezvoltare sau risc de apariție a acestora cu vârsta 0-3 ani și părinților lor din raioanele Criuleni și Dubăsari

Deschiderea lucrărilor Conferinței naționale în domeniul educației incluzive „Implementarea educației incluzive în Republica Moldova – o decadă de provocări și viziunea pentru noi realizări”, dedicată implementării Programului de dezvoltare a educației incluzive pentru anii 2011-2020 a avut loc pe 1 decembrie curent. Conferința va continua până pe data de 10 decembrie și va include mai multe webinare în care vor fi prezentate rezultatele obținute în implementarea Programului de dezvoltare a educației incluzive pentru anii 2011-2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău