Centrul de Drept Dubăsari a făcut publice mai multe probleme din regiune

  • 09 Septembrie 2019 18:01
Centrul de Drept Dubăsari a făcut publice mai multe probleme din regiune

Mai multe probleme de ordin social-economic în localitățile raionului Dubăsari, aflate sub jurisdicția Republicii Moldova, au fost atestate de către Centrul de Drept Dubăsari. Acestea au fost făcute publice luni, 9 septembrie, într-o conferință de presă de către directorul Centrului, Iurie Vidru, transmite MOLDPRES.

„Cea mai gravă problemă a locuitorilor satelor constă în încălcarea dreptului la libera circulație. Este vorba în special de satele Cocieri, Molovata Nouă și Corjova care pot folosi pentru diferite activități doar podul plutitor, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare de bani și timp”, a declarat Iurie Vidru.

În altă ordine de idei, directorul Centrului de Drept Dubăsari a menționat faptul că mulți locuitori din stânga Nistrului, cu acte în regulă care le confirmă cetățenia Republicii Moldova, nu pot accesa credite în băncile din dreapta Nistrului „pe motiv că nu ar avea un loc stabil de muncă”. Or, în opinia sursei citate, aceasta  ar fi încă o problemă stringentă pentru locuitorii din regiune. „Lipsa locurilor de muncă a creat un întreg sistem de piață a muncii „la negru”, iar asta înseamnă că oamenii în permanență se ciocnesc cu faptul că nu sunt remunerați, sunt mințiți și manipulați”, a spus Iurie Vidru.

Sursa citată a enumerat mai multe cazuri de încălcare a drepturilor omului și a subliniat că acestea nu pot fi soluționate de autoritățile locale, fiind nevoie de intervenția unor instituții de administrație centrală. „Suntem în colaborare cu autoritățile raionului Dubăsari, însă cazurile pe care le avem noi înregistrate la Centrul de Drept nu pot fi soluționate la nivel local și este nevoie de susținerea structurilor naționale”, a explicat la solicitarea MOLDPRES Iurie Vidru.

În context, Iurie Vidru a cerut o implicare mai ales a organelor de drept și ale procuraturii, precum și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Centrul de Drept Dubăsari este o asociație obștească în domeniul apărării drepturilor omului și valorilor democratice, fiind succesoarea Asociației regionale din stânga Nistrului pentru drepturile omului, care a fost întemeiată în 2004.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău