Centre speciale pentru migranți

  • 19 Martie 2014 15:05
Centre speciale pentru migranți

Peste o treime dintre migranții care se întorc în Republica Moldova nu își pot găsi un loc de muncă sau se angajează doar la munci sezoniere, arată datele unui studiu al Organizației Internaționale a Muncii, făcut public miercuri, 19 marie.

Cei mai vulnerabili din acest punct de vedere sunt tinerii care revin de peste hotare.

Datele studiului arată că se reîntorc mai ales persoanele în etate, care nu mai o capacitate de muncă atât de ridicată și femeile, care vor să își nască copii în Republica Moldova. În același timp, 40 la sută dintre respondenții sondajului în baza căruia a fost elaborat documentul, intenționează să plece din nou peste hotare. Unul dintre motive este faptul că nu reușesc să își găsească un loc de muncă decent, spune Natalia Vladicescu, expert al companiei CBS Axa, care a realizat sondajul.

În cadrul Agențiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă vor fi create centre speciale pentru migranți, a declarat ministrul adjunct al Muncii și Protecției Sociale, Sergiu Sainciuc.

Republica Moldova are nevoie de forță de muncă, iar multe investiții nu au reușit să fie realizate din lipsa acesteia, a subliniat directorul Biroului pentru Relații cu Diaspora, Victor Lutenco. Potrivit lui Victor Lutenco, un salariu competitiv, chiar și mai mic decât cel pe care îl primesc peste hotare, i-ar determina pe migranți să revină.

Cercetarea mai relevă că migranții reîntorși constituie 2,6 la sută din totalul populației aptă de muncă. Totodată, doar aproximativ unu la sută dintre ei au reușit să facă studii peste hotare, majoritatea obținând doar calificări informale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău