Discuție telefonică Biden-Macron-Scholz-Johnson: Liderii occidentali îndeamnă la „reținere”

  • 22 August 2022 09:24
Discuție telefonică Biden-Macron-Scholz-Johnson: Liderii occidentali îndeamnă la „reținere”

Liderii american, francez, german și britanic au îndemnat duminică la „reținere” în problema centralei nucleare ucrainene Zaporojie, cea mai mare din Europa și ocupată de forțele armate ruse, informează AFP.

Președinții Joe Biden și Emmaneul Macron, precum și cancelarul federal Olaf Scholz și premierul britanic Boris Johnson, care au discutat la telefon, au cerut de asemenea trimiterea “rapidă” la centrala Zaporojie a unei misiuni de inspectori din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Forțele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii soldați în Ucraina. Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului și a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear. Ucraina și Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din și în jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei.

Vineri, Președinția franceză a afirmat că liderul rus Vladimir Putin a acceptat ca inspectori ai AIEA să întreprindă o vizită de inspecție la centrală, transmite puterea.ro.

În timpul discuției lor telefonice de duminică, cei patru lideri occidentali au convenit de asemenea ca „sprijinul pentru Ucraina în apărarea ei împotriva agresorului rus să fie menținut”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău