Centrala nucleară de la Zaporojie: „Suntem pe muchie de cuțit”, avertizează șeful AIEA

  • 14 Aprilie 2023 09:30
Centrala nucleară de la Zaporojie: „Suntem pe muchie de cuțit”, avertizează șeful AIEA

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a apreciat joi că „siguranța" centralei nucleare din Zaporojie, în sudul Ucrainei, este „pe muchie de cuțit", după ce în apropierea ei au explodat recent două mine, relatează France Presse, citat de Agerpres.

"Dacă nu acționăm acum pentru a proteja centrala, norocul nostru s-ar putea schimba mai devreme sau mai târziu, cu consecințe potențial grave asupra sănătății umane și mediului înconjurător", a avertizat Grossi într-un comunicat difuzat la Viena, unde se află sediul AIEA.

"Suntem pe muchie de cuțit în ceea ce privește siguranța și securitatea nucleare la centrala din Zaporojie", cea mai mare din Europa, ocupată de trupele ruse din martie 2022, a adăugat el, reiterând temerile deja exprimate în mai multe rânduri de organizația sa.

Două explozii de mine terestre s-au produs în afara gardului care înconjoară uzina, prima în 8 aprilie, iar cealaltă patru zile mai târziu, potrivit comunicatului.

Nu se știe pentru moment ce a declanșat exploziile, a subliniat Grossi, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu înalți responsabili ruși la Kaliningrad (vestul Rusiei). El se deplasase cu puțin timp înainte la centrala din Zaporojie, pentru a doua oară de la începutul războiului în Ucraina.

Directorul AIEA a avertizat joi, între altele, că uzina - unde se află șase reactoare nucleare - continuă să depindă de o singură linie electrică încă funcțională, ceea ce constituie "un risc major pentru siguranța și securitatea nucleară".

O linie electrică de urgență avariată la 1 martie nu a fost încă reparată, și-a exprimat regretul AIEA, agenție a ONU.

AIEA subliniază de asemenea că situația personalului în această centrală rămâne "complexă și dificilă", inclusiv din cauza penuriei de angajați.

Agenția nucleară ucraineană Energoatom a comunicat joi despre explozia unei mine rusești lângă camera de control a unuia din reactoarele de la centrala Zaporojie, a transmis agenția de presă Unian, citând un comunicat al Energoatom.

"Ocupanții ruși continuă să transforme centrala nucleară de la Zaporojie într-o bază militară, amplasând mine în jurul uzinei. Și aceste acțiuni nu pot să nu aibă consecințe", avertizează Energoatom în comunicatul său postat peTelegram, în care indică faptul că o explozie a avut loc în apropierea camerei de control a reactorului IV.

"După cum au spus teroriștii nucleari înșiși, o mină a lor a explodat", se arată în comunicatul citat.

Sunetul exploziei a fost auzit de angajații ucraineni care continuă să muncească la centrala nucleară din Zaporojie. Dar , potrivit Energoatom, rușii "au încercat" să-i calmeze și să acopere urmele deflagrației, astfel încât experții AIEA prezenți la fața locului să nu vadă aceasta.

În pofida faptului că angajații ucraineni continuă să lucreze acolo, centrala de la Zaporojie se află sub controlul corporației de stat ruse Rosatom.

După cum au relatat anterior media ucrainene și internaționale, armata rusă a desfășurat nu numai soldați înarmați, ci și echipamente militare pe teritoriul acestei centrale nucleare din sudul Ucrainei.

La sfârșitul lunii martie, după opt luni de negocieri fără rezultat, AIEA a renunțat la ideea creării unei zone demilitarizate în jurul centralei. Potrivit lui Rafael Grossi, agenția caută acum o altă soluție pentru a asigura siguranța centralei nucleare din Zaporojie, notează de televiziune pe internet Nastoiașcee Vremea, un proiect al Radio Free Europe/Radio Liberty și Voice of America.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău