Centrala de la Zaporojie a fost bombardată

  • 21 Noiembrie 2022 08:24
Centrala de la Zaporojie a fost bombardată

Organismul ONU de supraveghere nucleară a condamnat faptul că centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, aflată sub controlul Rusiei, a fost zguduită de bombardamente duminică, și a avertizat că astfel de atacuri riscă să producă o catastrofă nucleară majoră, relatează AGERPRES.

Mai multe explozii au zguduit cea mai mare centrală nucleară din Europa sâmbătă seară și duminică, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Moscova și Kievul se acuză reciproc pentru bombardarea obiectivului.

"Veștile de ieri de la echipa noastră și de azi dimineață sunt extrem de tulburătoare", a spus Rafael Grossi, șeful AIEA, a cărui echipă pe teren a anunțat pagube la unele clădiri, sisteme și echipamente ale centralei atomo-electrice.

"Explozii s-au produs în locul acestei mari centrale nucleare, ceea ce este complet inacceptabil. Oricine se află în spatele lor trebuie să le pună capăt imediat. După cum am mai spus-o de multe ori înainte, nu vă jucați cu focul!", a adăugat șeful AIEA.

Iresponsabilitatea demonstrată prin bombardarea repetată a centralei din Ucraina, pe care Rusia a luat-o sub control la scurt timp după invazia ei din februarie, stârnește îngrijorări asupra posibilității producerii unui accident major la doar 500 km de locul celui mai grav accident nuclear din lume, dezastrul de la Cernobâl din 1986.

Nucleara de la  Zaporojie furniza aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Rusiei la 24 februarie și a fost forțată să opereze pe generatoare de rezervă de mai multe ori. Ea are șase reactoare de concepție sovietică VVER-1000 V-320 răcite și moderate cu apă și care conțin uraniu 235.

Chiar dacă reactoarele sunt închise, există riscul supraîncălzirii combustibilului nuclear dacă electricitatea pentru sistemele de răcire este întreruptă. Bombardamentele au rupt în mod repetat liniile electrice.

Atât Kievul, cât și Moscova s-au acuzat reciproc de atacuri asupra centralei ce riscă un accident nuclear în mai multe rânduri în timpul conflictului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău