Centenarul Unirii | România va finanța crearea unui Muzeu al Apei în Chișinău

  • 25 Aprilie 2018 14:52
Centenarul Unirii | România va finanța crearea unui Muzeu al Apei în Chișinău Ziarul Național

Muzeul este preconizat să fie deschis în incinta Turnului de Apă din Chișinău, iar finanțarea pentru acest proiect va fi din partea Guvernului României.

Acest lucru fi posibil în baza acordului de colaborare încheiat între „Apă-Canal Chișinău”, și „Aquaserv SA Tulcea”, cu susținerea Guvernelor de pe ambele maluri ale Prutului. Potrivit unui comunicat al întreprinderii „Apă-Canal Chișinău”, valoarea investiției ar putea ajung la circa un milion de euro. De asemenea, și în orașul Tulcea va fi deshcis un asemenea muzeu. „Acțiunea are loc sub egida anului centenar, 2018. În cel mai scurt timp, autoritățile de la Chișinău trebuie să înainteze Guvernului României un demers în acest sens. Muzeul Apei va fi deschis în clădirea Turnului de apă. Acesta va fi un Muzeu generalist în care se vor regăsi diferite instalații și echipamente, fotografii și acte istorice ale furnizorului de apă din diferite etape”, se arată în comunicat. 

Autoritățile susțin că scopul proiectului este de a educa vizitatorii în ceea ce privește  resursele de apă, economisirea acestora, și nevoia implementării în permanență a tehnologiilor moderne de tratare a apei potabile în condiții de siguranță, epurarea apelor uzate, precum și metodele consumului rațional de apă.

Locația Muzeului nu este întâmplătoare, deoarece Turnul de apă, numit și Muzeul orașului Chișinău, a fost zidit în 1892 după proiectul întocmit de celebrul arhitect Alexandru Bernardazzi, pe cel mai înalt punct al orașului vechi. Demunirea de Turnul de apă vine de la faptul că aici, la început, își avea sediul instituția furnizoare de apă potabilă din Capitală. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău