Centenarul Uniri | Prima hartă a României Mari, bastonul și pălăria lui Iuliu Maniu, expuse la Cluj-Napoca (FOTO)

  • 17 Mai 2018 15:29
Centenarul Uniri | Prima hartă a României Mari, bastonul și pălăria lui Iuliu Maniu, expuse la Cluj-Napoca (FOTO)

Câteva obiecte personale care i-au aparținut marelui om politic Iuliu Maniu, dar și prima hartă a României Mari, realizată de generalul Constantin Teodorescu, cartograf al Armatei României, în februarie 1919, precum și alte documente importante ale Unirii au fost expuse, joi, în cadrul unei conferințe organizată la Primăria Cluj-Napoca, în cadrul "Zilelor Clujului".

Potrivit Agerpres, organizatorii conferinței "2018 - Centenarul Unirii României", Consiliul Civic Local, și-au propus să evoce personalități și momente marcante ale Marii Uniri.

Emilia Cismaș, istoric în cadrul Universității Babeș-Bolyai, și colecționarul Marius Avram au expus în cadrul evenimentului documente de dinainte și de după înfăptuirea Marii Uniri de la 1918, printre care și o carte cu ștampila ex libris a lui Iuliu Maniu și cu notițe scrise de acesta în 1914.

La rândul său, Emilia Cismaș a susținut în cadrul evenimentului o prezentare despre Corpul Voluntarilor Ardeleni și Bucovineni, constituiți din soldați austro-ungari de origine transilvăneană și bucovineană, luați prizonieri în Rusia după primele bătălii din Galiția, din 1914, și a adus în expoziție o serie de documente păstrate în familia sa, precum "Jurământul", în original, depus de voluntari în 8 iunie 1817, la Iași, sau fotografii vechi de pe frontul Primului Război Mondial.

Centenarul Uniri | Prima hartă a României Mari, bastonul și pălăria lui Iuliu Maniu, expuse la Cluj-Napoca (FOTO)Printre exponate se mai numără un document al Delegației României la Tratatul de Pace de la Paris, semnat de Alexandru Vaida-Voevod, Caius Brediceanu, Gheorghe Crișan, Adrian Otoiu, Mihail Șerban și Ioan Vulcu, din 1919, un brevet semnat de Ministrul de Război Ion Răscanu în 1920, un alt brevet semnat de Ion I. C. Brătianu, premier și ministru de Război, în 1916, un document semnat de Iuliu Coroianu și Ion Rațiu din partea Partidului National Român din Transilvania în 1890, unul, semnat de Iuliu Hossu și Vasile Lucaciu, privind constituirea "Asociațiunii pentru literatura română și cultura poporului român" din 1922 sau un document al Consiliului Dirigent al Transilvaniei referitor la materialele care trebuie importate pentru refacerea economică a Transilvaniei din 1919.

Centenarul Uniri | Prima hartă a României Mari, bastonul și pălăria lui Iuliu Maniu, expuse la Cluj-Napoca (FOTO)

Este, de asemenea, expus și albumul episcopului Iuliu Hossu care conține fotografii de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, pus la dispoziția evenimentului de reprezentanții Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla.

În cadrul conferinței au fost susținute și o serie de prezentări dedicate unor momente din istoria premergătoare Unirii, contextul politic al evenimentului, semnificația pe plan național și internațional, precum și efectele sale asupra economiei românești între cele două războaie mondiale.

Evenimentul a fost sprijinit de Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române, Universitatea Babeș-Bolyai și Primăria Cluj-Napoca.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
34,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:3,09 m/s
Thu
28
Fri
24
Sat
26
Sun
25
Mon
25

Curs oficial BNM 29 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1905 -0.0281
USD 17.9528 -0.0459
RON 4.3072 -0.0059
UAH 0.6682 -0.0013
RUB 0.2444 0.0003
Arhivă Radio Chișinău