Centenarul României pe Traseul Memoriei | A fost lansat site-ul "Iaşi, capitală de război"

  • 05 Iunie 16:51
Centenarul României pe Traseul Memoriei | A fost lansat site-ul

Primarul municipiului Iaşi, România, Mihai Chirica, a anunţat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a fost lansat site-ul "Iaşi, capitală de război" ce conţine şi o secţiune dedicată eroilor care şi-au pierdut viaţa în timpul Primului Război Mondial, scrie Agerpres.

Mihai Chirica a declarat presei că proiectul "Traseul Memoriei" este implementat cu finanţare de la Guvernul României. Proiectul se doreşte a fi dedicat Iaşiului din perioada 1916-1918, când a fost capitala României, motiv pentru care a fost construit şi un site intitulat "Iaşi, capitală de război".

"Este o aplicaţie care a fost lansată trecând prin Centenarul României pe Traseul Memoriei, cu ajutorul căreia cei interesaţi pot afla informaţii despre Iaşiul din timpul Primului Război Mondial, când a fost capitală de război. Există diverse informaţii despre monumentele istorice, clădirile care au funcţionat în acea vreme şi ce personalităţi au trăit atunci", a declarat jurnaliştilor primarul Mihai Chirica.

Potrivit edilului, pe site-ul www.iasicapitaladerazboi.ro sunt prezentate fotografii şi documente de arhivă despre administrarea oraşului şi viaţa cotidiană, despre misiunile diplomatice şi militare, despre "frontul din spatele frontului", Iaşi şi Marea Unire. Pe site este postat şi un film documentar, o hartă în care sunt marcate 35 de clădiri importante din perioada Primului Război Mondial.

O secţiune specială este dedicată celor înmormântaţi la Iaşi în timpul Primului Război Mondial, fie ei soldaţi, medici, civili români şi străini, în acest sens fiind întocmită o bază de date care conţine numele eroilor înmormântaţi la Iaşi, în ordine alfabetică, gradele lor militare şi unităţile militare din care au făcut parte.

În Cimitirul Eternitatea din Iaşi sunt înhumaţi, într-o parcelă specială, 8.873 de eroi cunoscuţi, 2.352 de eroi necunoscuţi, 178 de eroi necunoscuţi din satul Goruni, 16 eroi francezi şi 580 de prizonieri de alte naţionalităţi. Tot aici sunt înmormântate personalităţile reprezentative ale României, precum Atanasie Chiriac şi Teofil Ioncu, membri ai Sfatului Ţării care au votat Unirea Basarabiei cu România, scriitorul Barbu Ştefănescu Delavrancea, primarii Iaşiului din Primul Război Mondial: George G. Mârzescu, Mihai Tomida, Nicolae A. Racoviţă, Gheorghe N. Botez şi Emil R. Cernătescu.

Primarul Iaşiului a anunţat totodată că a fost lansată şi aplicaţia pentru telefonul mobil "Traseul Memoriei", care are rolul de a promova în rândul turiştilor români şi străini obiectivele care sunt considerate a fi monument istoric din perioada Primului Război Mondial. Aplicaţia poate fi descărcată gratuit pe Android şi IOS. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chişinău
9 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:4,1 m/s
Fri
10 °C
Sat
14 °C
Sun
10 °C
Mon
8 °C
Tue
13 °C

Curs oficial BNM 15 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3214 0.0390
USD 17.5802 0.0643
RON 4.0546 0.0067
UAH 0.7255 0.0053
RUB 0.2745 0.0021
Arhivă Radio Chișinău