Centenarul Marii Uniri | 100 de ani de istorie pe roți, cu un autobuz-expoziție prin județul Sălaj

  • 20 Septembrie 2018 19:44
Centenarul Marii Uniri | 100 de ani de istorie pe roți, cu un autobuz-expoziție prin județul Sălaj

Ineditul autobuz-expoziție dedicat evidențierii contribuției personalităților din Sălaj la înfăptuirea Marii Uniri a fost inaugurat joi, pe platoul din centrul Zalăului, acesta urmând a călători, până la finalul anului, în întreg județul, pentru a face cunoscute, în anul Centenarului, istoria României moderne și oamenii care au scris-o.

"Astăzi este o zi extrem de importantă pentru noi, cei de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, pentru că, în sfârșit, am reușit să finalizăm, spun eu, cel mai important proiect dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri, un proiect pe care am încercat să-l denumim, oarecum metaforic, Centenar Călător.

Și ne-am dorit acest lucru pentru că am vrut să aducem în fața dumneavoastră, într-o manieră cu totul altfel față de ceea ce v-am obișnuit de-a lungul timpului, o manieră, spunem noi, nu doar inedită, dar și atractivă și foarte accesibilă, informații despre elemente de istorie locală, istorie națională și în principal de a vorbi și a vă invita să descoperiți contribuția sălăjenilor la fondarea României moderne, la înfăptuirea Marii Uniri", a declarat joi, la festivitatea de inaugurare, managerul muzeului din Zalău, Corina Bejinariu.

Aceasta a precizat că proiectul, care nu a fost unul ușor de realizat, se adresează în special tinerilor, pentru care a fost pregătit, printr-o aplicație on-line, un joc de cultură generală.

"Ne dorim să ajungem la cât mai mult public, la categorii diferite de public și pentru că strădania noastră este aceea de a educa tinerii, de a-i apropia de muzeu, de a-i învăța să vină și să petreacă și să se implice în activitățile muzeului, am considerat că asemenea formulă, un autobuz-expoziție, este poate mai atractivă tocmai pentru că este altfel", a  mai spus Corina Bejinariu.

Tiberiu Marc, președintele Consiliului Județean Sălaj, instituție finanțatoare a proiectului, a afirmat că principalul avantaj al acestui autobuz este mobilitatea sa.

"E vorba de 100 de ani de istorie pe roți, folosind cele mai noi mijloace de prezentare pe care le ai la îndemână, unele dintre ele chiar foarte noi. Cred că marele avantaj este cel al mobilității și posibilității de a duce această informație, istoria, și în locuri care sunt mai puțin accesibile, unde ajunge mai greu sau unde oamenii duc dorul unor informații de acest fel. În acest an vorbim de Centenar. Ideea rămâne valabilă și pentru viitor și cred că poate fi folosită și cu alte ocazii", a subliniat Tiberiu Marc.

Autobuzul va staționa și va putea fi vizitat timp de trei săptămâni pe platoul din centrul Zalăului iar mai apoi va începe călătoria prin județ, în cele trei orașe, Șimleu Silvaniei, Jibou și Cehu Silvaniei, dar și în localitățile care au dat personalitățile sălăjene cu contribuții importante la Marea Unire.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău