Centenarul Episcopiei de Bălți, fostă Episcopia Hotinului, celebrat de preoți și credincioși de pe ambele maluri ale Prutului

  • 03 Septembrie 2023 14:30
Centenarul Episcopiei de Bălți, fostă Episcopia Hotinului, celebrat de preoți și credincioși de pe ambele maluri ale Prutului

La data de 31 august a.c., consulul general al României la Bălți Petrișor Dumitrescu a participat la cel de-al patrulea eveniment dedicat celebrării Centenarului Episcopiei de Bălți, fostă Episcopia Hotinului, înființată la data de 8 martie 1923, ca parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și sfințirea crucii situată pe locul viitoarei catedrale episcopale închinată Nașterii Maicii Domnului și Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv din municipiul Bălți.

 
Cele două slujbe au fost oficiate de un sobor numeros de preoți și ierarhi, de pe ambele maluri ale Prutului, condus de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit PETRU, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor și Înaltpreafințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit TEOFAN, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul IGANTIE, Episcopul Hușilor, Preasfințitul ANTONIE, Episcopul de Bălți, Preasfințitul BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și Preasfințitul GHERONTIE HUNEDOREANUL, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. și preoți din administrațiile eparhiale ale Arhiepiscopiei Iașilor, Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Episcopiei Hușilor și Episcopiei de Bălți, precum și din parohiile și mănăstirile celor patru eparhii menționate. A participat Grupul psaltic „Basileus” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, dirijat de arhidiaconul Mihai Ursache.
 
Activitățile au avut loc pe terenul din strada Burebista nr. 10, achiziționat, în anul 2020, cu sprijinul Guvernului României-Secretariatul de Stat pentru Culte, din bugetul național susținut de întregul popor român, pentru edificarea Catedralei și Centrului Cultural Românesc.
 
La eveniment au fost prezenți și Boris Volosatîi, deputat în Parlamentul României și prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu”, Natalia Gașițoi, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din municipiul Bălți, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, și un număr de circa 200 de credincioși din România și Republica Moldova.
 
Înaltpreafințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit TEOFAN a dat citire mesajului Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Binecuvântare la Centenarul Episcopiei de Bălți”. A subliniat că prin oficierea sfintei Liturghii s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru darul credinței ortodoxe și al limbii române.
 
În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit PETRU a făcut trimitere la istoria tumultoasă a Mitropoliei Basarabiei, a îndemnat credincioșii să rămână alături de biserica românească și și-a arătat deschiderea totală pentru oficierea slujbelor săptămânale pe terenul din strada Burebista nr. 10, municipiul Bălți, unde vor fi edificate Catedrala și Centrul Românesc.
 
În alocuțiunea sa, consulul general și-a exprimat sentimentele de profundă gratitudine și înaltă prețuire pentru PreaFericitul Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și domnul Victor OPASCHI, Secretar de Stat, conducătorul Secretariatul de Stat pentru Culte în perioada 2013-2022, fără de care acest moment înălțător de trăire românească nu ar fi putut avea loc.
 
În nordul Republicii Moldova, prin sprijinul Guvernului României, se va edifica un nou spațiu de exprimare, de conservare și dezvoltare a culturii și a credinței strămoșești, care va dăinui peste timp.
 
Viitorul centru al spiritualității românești va fi un veritabil promotor al identității românești, al limbii române, al istoriei, al culturii și al tradițiilor comune din nordul Republicii Moldova, fiind un îndemn pentru întreaga comunitate către păstrarea și conservarea limbii române, a credinței și a educației copiilor și a tinerilor ca liant principal al identității etnice și factor al unității culturale a tuturor românilor.
 
A reafirmat întreaga susținere a Guvernului României, a Ministerului Afacerilor Externe și a Consulatului General al României la Bălți în tot ceea ce privește misiunea spirituală, canonică și istorică a Mitropoliei Basarabiei și grija pe care statul român o are față de toți românii din străinătate.
 
A asigurat că sprijinul oficiului consular va continua pentru a desăvârși ceea ce am început împreună și a transmis urări de sănătate și mulți ani spornici de slujire rodnică față de Biserica Ortodoxă Română și neamul românesc.
 
Întreaga activitate s-a desfășurat într-o atmosferă de sărbătoare și emoție, de o înaltă încărcătură spirituală.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău