Cele mai sănătoase verdețuri pe care să le ai întotdeauna în casă

  • 21 Ianuarie 2015 16:04
Cele mai sănătoase verdețuri pe care să le ai întotdeauna în casă

Oamenii de știință au analizat 47 de fructe și legume pentru a stabili câte fibre, proteine, potasiu și vitamine conțin fiecare.

Astfel, s-a stabilit că pe primele 15 poziții, cele mai sănătoase sunt verdețurile, pe care orice persoană trebuie să le aibă în casă, deoarece reprezintă adevărate surse de sănătate. Cercetătorii au oferit fiecăreia dintre acestea un număr de puncte, în funcție de beneficiile pe care le au pentru organismul uman, notează Rador.

1. Năsturelul (măcriș de baltă sau năsturaș) – Este o plantă medicinală apreciată încă din Antichitate. O poți consuma și sub formă de salată. Are acțiune diuretică, depurativă, expectorantă, afrodiziacă. Specialiștii i-au oferit scorul 100.

2. Varza chinezească – Varza Bok choy sau chinezească este o sursă excelentă de vitamina K, despre care se știe că joacă un rol esențial în sănătatea oaselor. Este foarte bună dacă îți dorești să slăbești, deoarece contribuie la o digestie sănătoasă, are un conținut mare de fibre care asigură un tranzit intestinal sănătos și un aport caloric redus. Folosește-i partea albă pentru supe, iar frunzele transformă-le în salate. Scor: 91,99.

3. Sfecla elvețiană – Sfecla elvețiană este o legumă cu frunze verzi care protejează vederea, prin conținutul crescut de vitamina K1. Scor: 89,25.

4. Frunzele de sfeclă roșie – Sfecla este în prezent folosită doar pentru rădăcină, însă în trecut era cultivată pentru frunze. Acestea au un conținut bogat de fibre, calciu, fier, vitaminele A și K, dar și de antioxidanți care protejează celulele de toxinele asociate cu apariția cancerului, calmează inflamațiile și reduc riscurile de boli cardiace, diabet și alte boli cronice. Poți să folosești frunzele de sfeclă ca să faci burrito. Umple-le cu quinoa, orez, creveți sau pui, brânză de capră, roșii sau alte legume. Sau sotează-le în ulei de măsline cu puțin usturoi și servește-le alături de muguri de pin și coacăze. Scor: 87,08.

5. Spanacul – Este bogat în luteină, un antioxidant ce luptă împotriva miopiei pentru că ajută circulația sângelui la nivelul globului ocular. Poți să îl folosești în salate, sandvișuri, piureuri sau sucuri de legume. Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică a arătat că o singură linguriță de legume cu frunze verzi ajută la creșterea nivelului de luteină cu 90%. E nevoie însă de multă răbdare până să vezi unele efecte bune. Meniul cu spanac trebuie ținut timp de câteva luni. Scor: 86,43.

6. Cicoarea – Este o plantă erbacee răspândită prin lanurile de cereale sau crește spontan la marginea drumurilor și este folosită din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile ei tămăduitoare. Era cultivată încă din Egiptul Antic și folosită pentru tratarea bolilor hepato-biliare. În scop terapeutic se folosesc rădăcinile recoltate toamna târziu cât și părțile aeriene recoltate în timpul înfloririi. Cicoarea este înlocuitorul tradițional al cafelei, fiind asemănătoare la gust. Oamenii de știință i-au oferit un scor: 73,36.

7. Frunzele de salată verde
Ne place salata verde, dar putini știu că aceste frunze sunt o sursă excelentă de vitamine, fibre și minerale, toate absolut necesare organismului. Frunzele de salată verde conțin vitaminele A, C, B1, B2 și minerale precum potasiu, fier, fosfor și molibden. În caz de dischinezie biliară și hepatită cronică, se recomandă salată cu frunze crețe, o cură de două săptămâni, timp în care se consumă câte două, trei farfurii de salată în fiecare zi, ca aperitiv. Scor: 70,73.

8. Pătrunjelul – Pătrunjelul nu mai are nevoie de multe prezentări. Ceea ce posibil mulți nu cunosc, sunt beneficiile acestuia pentru organism, printre care: controlează nivelul colesterolului din sânge și oferă protecție împotriva radicalilor liberi care cauzează cancer. Scor: 65,59

9. Salata Romaine – Are frunza crocantă și lungă. Este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, mangan și crom, conținând, de asemenea, fibre, vitamina B1, B2 și anumite minerale: potasiu, fier, molibden și fosfor. Scor: 63,48.

10. Varza – Dintre toate verdețurile, varza calmează cel mai bine acizii din stomac, ceea ce te poate ajuta să scapi de colesterol și să te protejeze de câteva forme de cancer. Varza conține, de asemenea, și o gamă specială de fitochimicale care hrănesc sistemul antioxidant al corpului. Cel mai simplu mod, așa cum făcea mama, într-o salata cu roșii, ulei de măsline și oțet sau zeamă de lămâie. Scor: 62,49.

11. Frunzele de nap – Napul face parte din aceeași familie ca și varza kale și broccoli, despre care știm deja că aduce numai beneficii pentru organism. Este bogat în potasiu, fibre, vitamina C și antioxidanți. Chiar și frunzele de nap sunt bune pentru dietă: au calciu și vitamina K. Scor: 62,12.

12. Frunzele de muștar – Sunt foarte sănătoase. Au un număr foarte mic de calorii și carbohidrați, fiind însă foarte bogate în vitaminele A și C, în calciu și fier. De asemenea, este utilă în lupta împotriva cancerului prin intermediul beta-carotenului și al antioxidanților. Boabele de muștar se folosesc și pentru scăderea colesterolului. Se recomandă de 3 ori/zi câte o linguriță de boabe de muștar auriu luate cu 30 de minute înainte de masă. Scor: 61,39.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău