Cele mai mari succese recente ale cinematografiei - la Zilele Filmului Românesc la Chișinău

  • 30 Septembrie 2019 12:37
Cele mai mari succese recente ale cinematografiei - la Zilele Filmului Românesc la Chișinău

Cele mai mari succese recente ale cinematografiei din România, printre care „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, „Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, sau „Arest”, de Andrei Cohn, vor putea fi văzute în premieră în Republica Moldova la Zilele Filmului Românesc de la Chișinău.

A 5-a ediție a ZFR va avea loc între 10 și 13 octombrie la Centrul Cultural „Odeon” și continuă misiunea de a oferi publicului basarabean posibilitatea să descopere cele mai bune filme românești noi și să stea de vorbă cu invitații speciali – actori și regizori. Intrarea la proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, evenimentul va fi deschis cu proiecția celui mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu, extrem de așteptatul „La Gomera” (2019), care a avut premiera mondială în competiția Festivalului de la Cannes și care este propunerea României pentru o nominalizare la Premiile Oscar 2020. În rolul principal este celebrul actor Vlad Ivanov, care interpretează un polițist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia.

Câștigător al Ursului de Aur și al premiului de debut la Festivalul de la Berlin în 2018 și nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, „Nu mă atinge-mă” („Touch Me Not”), de Adina Pintilie, îi are în centru pe Laura, Tomas și Christian. Nevoia de contact uman și teama de intimitate îi antrenează pe cei trei într-o aventură terapeutică de combatere a mecanismelor de autoapărare și înfruntare a tabuurilor, în încercarea de a se bucura în sfârșit de libertate. Film nerecomandat minorilor.

Din selecție face parte și filmul „Monștri.” (2019), debutul în regie al lui Marius Olteanu, care a avut premiera mondială în secțiunea Forum a Festivalului de la Berlin din acest an și care a urmat apoi un parcurs festivalier de succes în întreaga lume. „Monștri.” prezintă o zi, posibil ultima, din viața unui cuplu aflat într-un moment de criză. La proiecție va fi prezent actorul Cristian Popa.

În premieră în Republica Moldova va fi proiectat și cel mai nou film al regizorului Radu Muntean, „Alice T.” (2018), care are ca protagonistă o adolescentă cu o viață complicată din cauza problemelor de la școală și a relației cu mama adoptivă. Tânăra Andra Guți, la primul rol în cinema, a fost aleasă anul trecut cea mai bună actriță în competiția prestigiosului Festival de la Locarno.

ZFR continuă și în 2019 tradiția de a organiza un focus dedicat unui important cineast. În acest an, Alexandru Papadopol, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori români, va fi omagiat prin proiectarea celor mai recente două filme în care are rolul principal: drama „Arest” (2019), în regia lui Andrei Cohn, și comedia „Povestea unui pierde-vară” (2018), în regia lui Paul Negoescu.

Acțiunea din „Arest” este plasată în anii `80, când un arhitect (Alexandru Papadopol) este reținut fără explicație și trimis în arestul Miliției, unde este închis în aceeași celulă cu un deținut de drept comun, folosit ca torționar de către Securitate în schimbul unor favoruri. „Arest” a fost inclus în competiția East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary și a fost ales cel mai bun lungmetraj românesc din cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca. Regizorul Andrei Cohn va fi prezent la Chișinău pentru o discuție cu publicul.

Festivalul se va încheia cu proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară”, cu participarea lui Alexandru Papadopol. Selectat anul trecut în competiția Tallinn Black Nights Film Festival, lungmetrajul spune povestea unui profesor de matematică la Politehnica din București a cărui viață este dată peste cap după ce partenera sa de viață, cu care are o relație deschisă, îi spune că este însărcinată.

În premieră, Zilele Filmului Românesc se vor extinde în acest an și în alte orașe din Republica Moldova: Cahul, Călărași și Nisporeni. Selecția filmelor și programul proiecțiilor din cele trei localități vor fi anunțate în curând.

Zilele Filmului Românesc de la Chișinău sunt un eveniment organizat de Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA și casa de producție ROVA FILM din România.

Evenimentul  este finanțat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, Uniunea Cineaștilor din România (UCIN), Centrul Național al Cinematografiei (CNC) din Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Tue
23
Wed
25
Thu
26
Fri
21
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău