SONDAJ: Unul din cinci dintre cei care au votat pentru Brexit crede acum că a fost o decizie greșită

  • 17 Noiembrie 2022 17:42
SONDAJ: Unul din cinci dintre cei care au votat pentru Brexit crede acum că a fost o decizie greșită

La aproape doi ani de la ieșirea Marii Britanii din UE, la 31 decembrie 2020, datele YouGov arată că sprijinul pentru Brexit este la un nivel minim record, doar 32% din publicul britanic considerând că a fost corect să voteze pentru a ieși și 56% că a fost greșit să iasă, se arată într-un sondaj realizat de Yougov.

YouGov întreabă în mod regulat publicul dacă crede că a fost corect sau greșit să fi votat pentru ieșirea din UE încă de la scurt timp după referendumul din 2016. Sondajele făcute imediat după Brexit au arătat că, până la alegerile generale din 2017, mai multe persoane au crezut că Brexit a fost o decizie corectă decât cele care au crezut contrariul.

De atunci, cu excepția unor perioade foarte scurte în aprilie 2020 și aprilie 2021, opinia publică a oscilat în cealaltă direcție, iar cele mai recente rezultate arată că decalajul este cel mai mare de până acum, cei care cred că a fost greșit să plece având un avans de 24 de puncte față de cei care spun că a fost corect.

Cum se simt Brexitul la șase ani după ce au votat „Leave”?

În această lună, fostul ministru al mediului George Eustice a declarat în cadrul unei dezbateri la Camera Comunelor că acordul comercial post-Brexit cu Australia „nu este de fapt un acord foarte bun” pentru Marea Britanie, iar Simon Wolfson, directorul executiv al retailerului Next, care susține Brexitul, a îndemnat guvernul să faciliteze accesul muncitorilor străini în țară, afirmând că acesta „nu este Brexitul pe care mi l-am dorit”.

În urma alegerilor generale din 2017, procentajul Brexiterilor care credeau că votul pentru ieșirea din UE a fost decizia corectă a scăzut de la 90% la aproximativ 80%, crescând pentru scurt timp până la 80 de procente după ce acordul de retragere a fost ratificat în ianuarie 2020. Cu toate acestea, din iunie 2021, acest procent a scăzut de la 88% până la un minim record de 70%, în timp ce cei care cred că a fost un lucru greșit au crescut de la 4% la un maxim istoric de 19%.

Cu toate acestea, cei care au votat pentru rămânerea în UE sunt mai predispuși să își mențină decizia, 91% dintre ei considerând în continuare că ieșirea din UE a fost o decizie greșită și doar 5% că a fost o decizie corectă. Cu excepția scurtei scăderi la 80% care credeau că este o decizie greșită în aprilie 2021, când lansarea vaccinului Covid din UE a rămas în urma celei din Regatul Unit, procentul a rămas între 80 și 90% din 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău