Cele mai ample manevre ale NATO de la sfârșitul războiului rece au ajuns la final

  • 07 Noiembrie 2018 18:59
Cele mai ample manevre ale NATO de la sfârșitul războiului rece au ajuns la final

Manevrele Trident Juncture ale NATO, cele mai ample de la sfârșitul războiului rece, s-au încheiat miercuri, după două săptămâni în care 50.000 de militari din 31 de țări și-au testat capacitatea de a răspunde împreună la amenințări, relatează portalul forces.net.

La exercițiile care au debutat la 25 octombrie au mai fost implicate 65 de nave, 10.000 de vehicule și 250 de aeronave din toate cele 29 de state membre ale Alianței nord-atlantice, plus Finlanda și Suedia. În plus, au fost invitați observatori din țări care nu fac parte din Alianță, inclusiv din Rusia.

'Am avut în vizită circa 20 de observatori din 13 țări diferite care au putut vizita toate unitățile și subunitățile și au putut pune întrebări. NATO este o alianță defensivă și sperăm că am reușit să le arătăm observatorilor că este vorba de un exercițiu deschis, transparent și neamenințător', a subliniat o purtătoare de cuvânt a forțelor armate norvegiene, Ragnhild Hustad.

Trident Juncture 'este o expunere puternică a capacităților și determinării noastre de a lucra împreună. Scenariul este fictiv, dar lecțiile pe care le învățăm sunt reale', a spus mai devreme secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Aflat marțea trecută în Norvegia - țara sa -, Stoltenberg a insistat că este vorba de un exercițiu 'strict defensiv și necesar pentru a asigura că NATO furnizează o descurajare credibilă' și 'nu este un exercițiu în stilul războiului rece'.

'În timpul războiului rece existau două blocuri militare care se confruntau, Pactul de la Varșovia și NATO. Erau sute de mii de trupe gata de luptă de ambele părți de-a lungul frontierei Est-Vest în Europa. Astăzi nu mai există nimic similar', a adăugat el. O altă diferență este aceea că acum există mai puține arme nucleare în Europa, a mai spus secretarul general al Alianței.

În schimb, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, aflat marți (6 noiembrie) într-o vizită oficială la Madrid, a descris manevrele NATO desfășurate în Norvegia ca fiind o ''amenințare''. ''Desigur că suntem preocupați'', a răspuns Lavrov în timpul unei conferințe de presă la o întrebare despre manevrele Trident Juncture, dar și despre desfășurările militare în ''statele baltice sau la baze în România și Polonia'', a transmis agenția EFE. 

De altfel, Rusia s-a autoinvitat la exercițiul NATO din Norvegia: un avion rusesc de patrulare maritimă strategică și de luptă antisubmarin Tupolev-142 a survolat la o distanță foarte mică nava USS Mount Whitney în largul Norvegiei, a relatat duminică portalul specializat pe probleme militare 45enord.ca.

Echipajul multinațional de pe USS Mount Whitney, nava amiral la exercițiul aliat, tocmai își făcea o fotografie de grup pe puntea vasului, în largul Norvegiei, când un Tupolev-142, datând din perioada sovietică, a apărut la tribord.

Potrivit Radio Svoboda, în incidentul survenit la 2 noiembrie a fost prima dată în ultimii 30 de ani când un Tu-142 s-a apropiat la o distanță atât de mică de o navă amiral (străină).

Exercițiul s-a desfășurat pe un scenariu centrat pe un atac fictiv asupra Norvegiei, care determină declanșarea Articolului 5 al NATO. Participanții la manevre au fost împărțiți în două tabere, nord și sud, lansând ofensive și contraatacuri pe o parte din teritoriul Norvegiei și în zone adiacente din Atlanticul de nord și Marea Baltică.

O reprezentantă a forțelor britanice la manevre, lt-col. Caroline Lewin, a apreciat că exercițiile au fost benefice, întrucât au fost 'soldați și ofițeri care au învățat ceva și care vor fi mai bine pregătiți în eventualitatea unui viitor conflict', a consemnat Press Association. 'Pentru tinerii soldați care nu au fost în Irak sau Afganistan, a fost prima ocazie de a experimenta un antrenament care poate semăna cu realitatea, ceea ce este o lecție importantă', a notat ea.

În fața actualelor amenințări internaționale, este important ca aliații să poată coopera, iar astfel de exerciții sunt 'singurul mod de a testa aceste interacțiuni', a mai spus Lewin, mamă a doi copii.

La rândul său, medicul militar David Grimshaw a confirmat importanța exercițiului pentru militarii mai puțin experimentați care nu au mai lucrat cu partenerii lor din NATO. 'Cei mai vârstnici dintre noi, care am lucrat în locuri ca Afganistan și Irak, știm cum funcționează integrarea, dar pentru cei tineri a fost foarte binevenit să vadă un mare număr de țări lucrând împreună', a spus Grimshaw.

surasa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău