Cele mai ample alegeri din istoria Mexicului au loc azi. Favorit, un candidat care promite să-l pună la punct pe Trump

  • 01 Iulie 2018 13:29
Cele mai ample alegeri din istoria Mexicului au loc azi. Favorit, un candidat care promite să-l pună la punct pe Trump

Aproximativ 89 de milioane de alegători sunt chemați la urne, duminică, la alegerile prezidențiale, legislative, federale și locale din Mexic, sondajele de opinie indicând victoria unui politician populist ce a promis să combată corupția, cartelurile de droguri și să-l pună la punct pe Donald Trump.

Alegerile de duminică sunt cele mai ample din istoria Mexicului, cu peste 18.000 de funcții puse în joc.

Secțiile de vot se deschid la ora locală 8.00 (ora României, 16.00), urmând să se închidă la ora locală 18.00 (ora României, luni, 02.00), informează Bloomberg.

Politicianul populist Andres Manuel Lopez Obrador, 64 de ani, fost primar al capitalei, Ciudad de Mexico, promite să "transforme" Mexicul, afirmând că va reduce inegalitatea, va combate corupția și va lupta împotriva cartelurilor de droguri.

Totodată, Lopez Obrador a declarat că "îl va pune la punct" pe președintele american Donald Trump, va renegocia dur Acordul nord-american de Comerț Liber (NAFTA) și va chema SUA să dea socoteală la ONU în cazul în care președintele Trump va construi zidul de la frontiera de sud a Statelor Unite.

Decenii de violențe între cartelurile de droguri, o creștere economică lentă și corupția endemică au erodat treptat credibilitatea clasei politice, lucru de care a profitat Lopez Obrador.

"Doar noi putem pune capăt corupției din Mexic", a declarat politicianul la un miting electoral.

Peste o sută de politicieni au fost uciși în Mexic înainte de alegerile prezidențiale, legislative, federale și locale care au loc pe data de 1 iulie.

Experții sunt de părere că acest val de violențe reprezintă încercarea grupărilor de crimă organizată de a obține controlul asupra oficialilor locali aleși.

Sursa: HotNews.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău