Cel puțin o victimă a violenței în familie moare săptămânal în R. Moldova, susțin oamenii legii

  • 15 Martie 2019 17:25
Cel puțin o victimă a violenței în familie moare săptămânal în R. Moldova, susțin oamenii legii

Săptămânal, o persoană din R. Moldova își pierde viața în urma abuzului în familie, potrivit Inspectoratului General al Poliției. Conform sursei citate, anual în Republica Moldova sunt înregistrate 4-5 cazuri de comportament suicidal ale persoanelor care au devenit victime ale abuzului familial. Reprezentanții Poliției au declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că în ultimii ani, odată cu introducerea prevederilor privind ordonanța de protecție și a ordinului de restricție de urgență, s-a atestat o scădere anuală a cazurilor înregistrate de violență în familie de la circa 2300 în 2014, la 998 în 2018.

Peste șase mii de ordine de restricție în cazuri de violență în familie au fost emise pe parcursul a doi ani, de când a intrat în vigoare noua prevedere legislativă. Această măsură a contribuit în mod semnificativ la scăderea nivelului de violență domestică, au declarat reprezentanții poliției naționale în cadrul conferinței de presă de astăzi.

Avem o diminuare de 7-8 procente a cazurilor atât contravenționale. Astfel acestea au scăzut de la 23470 în 2014, la 998 în 2018, susține șeful adjunct al Direcției Generale Securitate Publică, Veaceslav Balan.

Printre cauzele violenței de gen se numără unele stereotipuri sociale, atenționează reprezentanta Asociației împotriva violenței în familie, “Casa Mărioarei”, Veronica Cernat. Totodată, ea observă că victimele încă nu au încredere deplină în instituțiile statului.

”Cauzele violenței în familie sunt stereotipurile. Multe femei rabdă violența de dragul copiilor, ca să crească într-o familie completă. Ele nu au încredere în instituțiile statului și au nevoie de ajutorul psihologului”, a spus Veaceslav Balan.

Conform datelor Inspectoratului general de poliție, în anul 2018 aproximativ 1000 de persoane au avut de suferit în urma violenței în familie, majoritatea femei. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Ialoveni, Bălți și Orhei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău