Cel mai mare uragan din istorie și pagubele acestuia în Mexic

  • 25 Octombrie 2015 10:59
Cel mai mare uragan din istorie și pagubele acestuia în Mexic

Uraganul Patricia, cel mai mare din istorie, a trecut vineri pe deasupra coastei Mexicului la Oceanul Pacific, provocând pagube mai puțin grave decât se estimase, relatează AFP sâmbătă.

Autoritățile i-au mutat pe locuitori, au închis porturile și școlile și i-au evacuat pe turiști înainte ca uraganul de categoria a 5-a să ajungă la statul Jalisco.

Însă, la cinci ore după ce uraganul a ajuns deasupra Mexicului, președintele Enrique Pena Nieto a anunțat într-un mesaj televizat că "pagubele sunt mai puțin grave decât cele așteptate de la un uragan de asemenea magnitudine".

Președintele mexican a cerut totuși populației să rămână în adăposturi, reamintind că uraganul reprezintă încă o amenințare. "Nu putem încă să ne coborâm garda. Insist asupra faptului că partea cea mai periculoasă a uraganului nu a intrat încă pe teritoriul nostru", a spus șeful statului.

Între timp însă, Centrul național al uraganelor de la Miami, a anunțat că uraganul a scăzut în intensitate până la categoria a 2-a deasupra Mexicului, relatează Reuters.

Uraganul a lovit localitatea Emiliano Zapata, aflată la 95 km de portul Manzanillo, la ora locală 18.15 (23.15 GMT), a anunțat anterior directorul Comisiei mexicane a apei, Roberto Ramirez.

Uraganul a slăbit lejer dar s-a menținut la categoria a 5-a cu rafale de vânt de până la 270 km/h, după ce a înregistrat viteze record ale vântului de 325 km/h puțin mai devreme, suscitând temeri privind pagube considerabile la momentul intrării sale în Mexic.

Uraganul Patricia este mai puternic decât taifunul Haiyan, care a provocat moartea sau dispariția a 7.350 de persoane în Filipine în noiembrie 2013.

În cursul serii de vineri, guvernatorul statului Jalisco, Aristoteles Sandoval, a scris pe contul său de Twitter că "pentru moment nu a fost raportat niciun deces".

În statul Colima, unde se află orașul Manzanillo, 350 de arbori au fost smulși, "dar din fericire nu există decât pagube materiale", a declarat secretarul de stat pentru turism, José Calzada.

Câteva alunecări de teren au blocat autostrada între Colima și Manzanillo, a spus ministrul transporturilor, Ruiz Esparza.

Autoritățile au întrerupt alimentarea cu curent electric de la Puerto Vallarta și până la Manzanillo pentru evita electrocutări.

Nu mai puțin de 400 de polițiști au fost desfășurați pentru a veni în ajutorul populației.

Joi, autoritățile au dispus închiderea școlilor în statele Jalisco, Colima și Guerrero. De asemenea, au fost închise porturile din statele Jalisco, Nayarit, Michoacan, Guerrero și Oaxaca.

În 2013, două furtuni aproape simultane au lovit coastele pacifică și atlantică ale Mexicului, provocând moartea a 157 de persoane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău