Cel mai mare pericol pentru UE este populismul, afirmă comisarul european Elzbieta Bienkowska

  • 13 Mai 2019 16:25
Cel mai mare pericol pentru UE este populismul, afirmă comisarul european Elzbieta Bienkowska

Cel mai mare pericol care pândește Uniunea Europeană în viitorul apropiat este populismul, a declarat luni, la Cracovia, comisarul european pentru piața internă și industrie, poloneza Elzbieta Bienkowska, transmite AFP.

'Cel mai mare risc sunt populismul și forțele care vor 'să schimbe', între ghilimele, Uniunea Europeană, dar în realitate vor să o distrugă'. a declarat comisarul Elzbieta Bienkowska, cu prilejul unui 'dialog cu cetățenii', organizat cu două săptămâni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.

Întrebată dacă se referă la partidele aflate la putere în Polonia și în Ungaria, ea a subliniat că acest curent populist este prezent, de asemenea, în Italia și în Spania.

Partidul conservator Lege și Justiție (PiS), la putere în Polonia, și-a modificat recent limbajul considerat eurosceptic, pentru a-și sublinia atașamentul față de UE, aliniindu-se astfel la opiniile majorității polonezilor, care, în proporție de 90%, se declară favorabili Uniunii.

Potrivit unor sondaje recente, PiS și Coaliția Europeană, o largă alianță de partide din opoziție, se află cap la cap înaintea scrutinului europarlamentar programat să aibă loc pe 26 mai.

Cu prilejul dialogului de la Cracovia, Elzbieta Bienkowska a regretat 'pasivitatea' guvernului polonez la Bruxelles și a afirmat că este 'singurul comisar care nu a avut niciun contact' cu reprezentanții țării sale care vin să-și prezinte dosarele la UE, 'chiar dacă această cooperare este absolut necesară'.

'Guvernul de la Varșovia comunică cu ceilalți comisari, dar nu cu mine', a declarat Elzbieta Bienkowska, fost ministru în guvernul liberal condus de Donald Tusk.

'Relatările triumfaliste (despre succese la Bruxelles) pe care le auzim în Polonia nu prezintă realitatea', a adăugat ea, exprimându-și regretul față de ceea ce a descris drept o înfrângere a Varșoviei pe tema lucrătorilor detașați, mai precis a regimului impus transportatorilor rutieri polonezi care lucrează în străinătate.

Pe de altă parte, ea a regretat faptul că aude frecvent spunându-se că 'Polonia se aseamănă cu guvernul său', Elzbieta Bienkowska subliniind în acest context că participă, cu titlu personal, la numeroase marșuri în favoarea comunităților LGBT în Europa.

sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău