Cel mai mare dușman al lui Erdogan a murit. Fethullah Gulen a încetat din viață într-un spital din SUA

  • 21 Octombrie 10:19
Cel mai mare dușman al lui Erdogan a murit. Fethullah Gulen a încetat din viață într-un spital din SUA

Clericul Fethullah Gulen, acuzat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan că s-ar fi în spatele tentativei de lovitură de stat din 2016, a murit în SUA, unde locuia, relatează postul turc NTV și alte media turce, preluate de Reuters și Agerpres. Gulen avea 83 de ani.

Fetullah Gulen a construit o puternică mișcare islamică în Turcia și dincolo de granițele țării, dar ulterior a devenit un rival al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și s-a stabilit în SUA, scrie Digi24.

Herkul, un site care publică predicile lui Fethullah Gulen și care este interzis în Turcia, a anunțat pe rețeaua X că predicatorul a murit duminică seară într-un spital unde era tratat.

Gulen a fost în trecut un aliat al lui Erdogan dar cei doi au devenit mai târziu rivali. Erdogan l-a acuzat pe Gulen și mișcarea sa că au fost în spatele tentativei de lovitură de stat la care au luat parte militari controlați de anumite elemente din armată, care au utilizat avioane, tancuri și elicoptere.

Circa 250 de oameni au murit în timpul tentativei de lovitură de stat din Turcia din 15 iulie 2016. Fethullah Gulen a trăit în exil autoimpus în SUA din 1999, fiind stabilit în Pennsylvania. După tentativa de lovitură de stat din 2016, SUA au refuzat solicitările Ankarei ca Gulen să fie extrădat în Turcia.

Turcia i-a retras cetățenia turcă lui Fethullah Gulen în 2017, iar mii de persoane din rândurile mișcării Gulen au fost arestate în Turcia după tentativa de lovitură de stat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Tue
13
Wed
13
Thu
12
Fri
11
Sat
11
Arhivă Radio Chișinău