Cel mai mare concurs de robotică - FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024 și-a desemnat învingătorii

  • 17 Martie 09:34
Cel mai mare concurs de robotică - FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024 și-a desemnat învingătorii

A fost desemnată echipa care va merge la cea mai importantă competiție internațională din domeniul tehnologiei și roboticii. 29 de echipe din toată țara s-au duelat astăzi în cadrul competiției naționale din domeniu, unde au prezentat metode ingenioase de construcție a roboților. Astfel, finaliștii își vor prezenta abilitățile la concursul internațional care fi organizat în statul Florida.

Echipa Roborangers din Chișinău, va merge în acest an la campionatul de robotică din Statele Unite, scrie Moldova1.

În finală au ajuns 29 de echipe din 76. Emilian Mândrilă împreună cu șase colegi de la Liceul "Gheorghe Asachi" din Capitală au realizat un proiect al primului muzeu subacvatic din țară.

„ Acest muzeu subacvatic este foarte rar întâlnit în Europa și noi propunem crearea acestuia în circa 80 de mii metri pătrați în Republica Moldova. Vom putea atrage mai mulți turiști”, a spus Emilian Mîndrilă.

Concursul a avut trei semifinale la care au participat 543 de elevi și 117 antrenori. Toți au venit cu proiecte inovative și benefice pentru societate.

„ Ca scop am avut să includem persoanele cu probleme de auz ca acestea să poată simți și ele muzica în viața lor. Dispozitivul nostru poate fi folosit în cluburile de dans, cluburi de distracție, de divertisment, deoarece include, pune pe un egal persoanele care pot să se distreze, cât și cele de au probleme de auz”,

„ Am pregătit o cască, un ghid turistic pentru muzee care utilizează inteligența artificială pentru a oferi informații persoanelor care se uită la obiecte din muzeu, au relatat participanții.

Anul trecut, echipa care a reprezentat țara noastră la acest concurs a cucerit medalia de aur. Pe lângă echipă selectată la competiția internațională, vor fi selectați și alți tineri participanți.

„Ca să devii campion nu e suficient să ai un robot mare și puternic care trece de misiuni, trebuie să pregătești și un proiect inovativ, să găsești o problemă în comunitatea ta, în școala ta, să găsești o soluție pentru această problemă”, a subliniat Liliana Beleac, manager Clasa Viitorului.

„ Aceste echipe au trecut prin trei semifinale care s-au desfășurat un pic mai devreme și sunt cele mai puternice echipe din țară”, a menționat Dorina Nistor, director programul Tehnologiile viitorului.

Câștigătorii au primit și premii bănești, care vor fi destinați pentru călătoria în Statele Unite.

„Felicitări participanților, mult succes și sperăm că câștigați și la Florida. Din partea Ministerului avem și un suport de 50 de mii de lei pentru această echipă”, a anunțat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.

Organizatorii concursului subliniază că obiectivul principal al competiției nu este să încurajeze competiția directă și să își compare participanții între ei, ci să promoveze dezvoltarea unor abilități importante precum cooperarea, lucrul în echipă, gândirea critică și strategică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău