Cel mai mare avion 100% electric zboară joi pentru prima dată. Când ar putea fi folosit pentru transportul pasagerilor

  • 28 Mai 2020 12:30
Cel mai mare avion 100% electric zboară joi pentru prima dată. Când ar putea fi folosit pentru transportul pasagerilor

Un avion Cessena reamenajat cu un motor electric va zbura joi pentru prima dată peste statul Washington din SUA. Avionul este considerat a fi cel mai mare din lume, 100% electric, care poate transporta pasageri. Zborul va dura aproximativ 20-30 de minute, iar aeronava nu va produce emisii de carbon, informează The Guardian și digi 24.

Avionul poate transporta nouă pasageri, însă în zborul inaugural va fi făcut doar cu pilotul aeronavei. Avionul va zbura cu o viteză medie de 183 km/h. Producătorul de motoare, magniX , speră ca aeronava să poată intra în serviciu comercial până la sfârșitul anului 2021 și să aibă o autonomie de 160 de kilometri.

O serie de companii lucrează la avioane electrice, însă vor fi necesare progrese majore în reducerea greutății bateriilor înainte ca avioanele mari să poată zbura distanțe semnificative doar pe baza energiei electrice. Alte surse de energie testate includ celulele de combustibil cu hidrogen și biocombustibili.

Industria aviației este puternic reglementată pentru a garanta siguranța, dar magnificX speră că prin adaptarea unui avion existent procesul de certificare poate fi accelerat. Un hidroavion mai mic alimentat de un motor magnificX a finalizat un zbor scurt în decembrie 2019.

Printre celelalte companii care dezvoltă aeronave electrice se numără Zunum Aero, care construiește un avion cu 27 de locuri cu o autonomie de peste 1000 de km și producătorul de motoare Rolls-Royce, al cărui program Accel își propune să producă cel mai rapid avion complet electric.

Caravana Cessna folosită de magniX este unul dintre cele mai utilizate avioane cu rază medie de zbor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău