Cel mai important eveniment dedicat antreprenoriatului tehnologic și inovațiilor, Startup Moldova Summit 2023, se desfășoară la Chișinău

  • 17 Martie 2023 17:28
Cel mai important eveniment dedicat antreprenoriatului tehnologic și inovațiilor, Startup Moldova Summit 2023, se desfășoară la Chișinău

Cel mai important eveniment dedicat antreprenoriatului tehnologic și inovațiilor, Startup Moldova Summit 2023, se desfășoară astăzi, 17 martie, la Chișinău. Evenimentul reunește peste 350 de participanți offline din țări precum România, Ucraina, Egipt, Lituania, Israel, Grecia, Marea Britanie. Accelerarea ecosistemului de afaceri din Rep. Moldova este o prioritate și o necesitate de a valorifica afacerile locale pe piețe de desfacere globale, a spus la deschiderea evenimentului, directoarea fundației „Startup Moldova”, Natalia Bejan, scrie Radio Chișinău.

Dezvoltarea economică și accelerarea mediului de afaceri în Rep. Moldova depinde și de formarea  echipelor competente și crea conexiunilor internaționale, a spus Startups & Accelerators Guru din Israel, Tal Catran: „Cu toții avem oportunitatea să fim undeva și să facem ceva, dar cel mai greu este să pui în aplicare ideea de afacere. Rep. Moldova este un mediu nou și atractiv pentru mulți antreprenori de peste hotare, dar trebuie atrași aici”.

Creator și editor al proiectului media TechCrunch, Mike Butcher, a spus  ca model de dezvoltare după care ar trebui să se orienteze experți din Moldova ar fi Bulgaria sau Grecia:

„În startup a dispărut discriminarea cu specific zonal, nimănui nu îi pasă  de unde ești, regiunea nu vorbește despre produsul tău, ci comunicarea care îl propulsează. 50% din succesul unui startup constă în comunicare. Limba engleză  este o limbă de circulație internațională și francezii au înțeles aceasta. Astfel putem să dăm exemplul Sillicon Sentier de la Paris. Ce este bine, că într-un startup ai nevoie de internet, poți lucra de oriunde, ai nevoie de un spațiu pentru a-ți instala calculatorul și o ceașcă de cafea. Acest fapt a fost mai vizibil în perioada pandemică, când foarte mulți am fost nevoiți să ne pliem după noile condiții. Cu toții am constatat că acest mediu de lucru poate fi și mai prietenos mediului și îți dă posibilitatea să petreci mai mult timp cu familia. Am ajuns la concluzia că noile tehnologii, tehnologiile creative promovate prin startupuri sunt prietenoase mediului”, a declarat Mike Butcher.

În Rep. Moldova sunt peste 100 de antreprenori care au reușit să obțină performanțe prin intermediul startup-urilor. Afacerile dezvoltate au ajutat la identificarea pieței de interes global, pentru investitori locali și străini.

Directoarea startup-ului Dreamups, Aliona Rotaru, a spus că acum cinci ani foarte puțini oameni puteau să înțeleagă și să implementeze acest concept de afaceri în Rep. Moldova: „La început ne-am gândit că ar fi bine să începem din școli, oferind elevilor cursuri despre educație financiară, apoi am oferit asistență pentru cei care vor să își deschidă un startup, cum poate să își implementeze ideile. Astăzi ne bucurăm de un oarecare succes, să aparținem unei familii globale”.

Fintech Hub este o platformă de dezvoltare a startupurilor în domeniul industriei creative, noile tehnologii și creșterea sectorului ICT prin implicarea altor actori economici, a spus directoarea hub-ului Oxana Paladiciuc. „Suntem o structură-soră a organizației Tekwill din Moldova. Am creat hub-uri la Cahul, Comrat, Bălți, fapt ce ne dă sentimentul că facem parte cu toții dintr-o familie mai mare. Pentru Fintech lucrează peste 500 de persoane, creăm locuri de muncă și dezvoltăm noi domenii aici, acasă”, a subliniat Oxana Paladiciuc.

La Summitul Startup Moldova s-au discutat subiecte ce țin de inovații în afaceri, atragere de investiții, dezvoltarea produselor tehnologice și programe de accelerare accesibile în Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău