Cel mai faimos vârf muntos din Elveția începe să se descompună

  • 08 Noiembrie 2020 12:27
Cel mai faimos vârf muntos din Elveția începe să se descompună

De aproape trei decenii, Kurt Spring locuiește în satul Brienz din cantonul elvețian Graubünden. Dar de câțiva ani, el și cei aproape o sută de locuitori de aici sunt foarte îngrijorați. Acest peisaj idilic se confruntă cu două amenințări. „La început ne-am interesat de situație, apoi ne-am simțit puțin nesiguri și acum ne temem de-a dreptul”, spune Kurt Spring, potrivit unui reportaj realizat de DIGI24.ro.

Pământul pe care se află satul alunecă puțin câte puțin. A ajuns acum la o rată de un metru și 20 de centimetri anual. Unele case au fost literalmente rupte. Satul alunecă de zeci de ani, dar niciodată nu a fost atât de evident. În același timp, Brienz se confruntă și cu pericolul de a fi complet îngropat de o posibilă alunecare masivă de teren. Asta îl îngrijorează cel mai mult pe Kurt Spring.

Sub amenințarea apocalipsei

La marginea satului - o imagine parcă proiectată din viitor. Bolovani uriași s-au desprins din munte vara trecută. Kurt Spring coborâse în pivniță când s-a întâmplat, însă de acolo a auzit perfect zgomotul infernal.

„Imediat te gândești la o mulțime de scenarii - vor fi multe pietre, câte? Jumătate din munte, întregul munte vor lovi casa, vor lovi mai multe case, locul de joacă, vechea clădire a școlii? Sunt primele întrebări care-ți vin în minte”, spune Kurt Spring.

Muntele este monitorizat non-stop, prin radar, măsurători GPS și drone.

Dacă se va da alarma vreodată, locuitorii ar avea la dispoziție doar câteva ore pentru a părăsi satul. Nu ar exista nicio modalitate de a opri o alunecare de teren majoră.

Așa s-a întâmplat în 2017 în satul Bondo din Graubünden.

Și în 2015 în Evolène în cantonul Valais.

Dar oare astfel de incidente naturale ar putea fi anticipate cu mai multă precizie?

Permafrostul se dezgheață

Pe cel mai faimos vârf din Elveția, Matterhorn, cercetătorii încearcă să găsească răspuns exact la această întrebare. Informaticianul Jan Beutel de la Universitatea din Innsbruck lucrează cu colegii din diferite universități elvețiene pentru a asculta interiorul muntelui - pentru a afla dacă o alunecare de teren este iminentă. Laboratorul lor se află la o altitudine de 3.500 de metri.

Citiți continuarea pe DIGI24.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-11
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,06 m/s
Thu
-0
Fri
2
Sat
5
Sun
9
Mon
5

Curs oficial BNM 20 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0309 0.1563
USD 17.3400 0.0375
RON 4.3143 0.0315
UAH 0.6166 0.0034
RUB 0.2350 0.0020
Arhivă Radio Chișinău