Cel mai costisitor asalt rusesc de după începutul războiului: Trupele Moscovei au făcut mici progrese pe frontul din Avdiivka, cu pierderi absolut uriașe de blindate

  • 12 Octombrie 2023 17:56
Cel mai costisitor asalt rusesc de după începutul războiului: Trupele Moscovei au făcut mici progrese pe frontul din Avdiivka, cu pierderi absolut uriașe de blindate

Trupele ruse au început săptămâna aceasta acțiuni ofensive de amploare în zona Avdiivka și par să fi obținut mici progrese, dar Kievul spune că forțele sale rezistă pe acest front asalturilor și provoacă pierderi enorme de echipamente inamicului.

„Avdiivka. Rezistăm pe poziții. Curajul și unitatea ucrainenilor sunt cele care vor decide cum se va încheia acest război", a scris Zelenski pe conturile sale de socializare, alături de fotografii din zonă, potrivit Hotnews.

Trupele lui Putin au pierdut 210 blindate și 50 de tunuri în două zile

Vitaliy Barabash, șeful administrației orașului, a descris presiunea rusă ca fiind „cea mai mare acțiune ofensivă la scară largă în sectorul nostru de când a început războiul".

Avdiivka găzduiește o mare uzină de cocserie la sud-vest de regiunea Donețk. O mare parte din oraș a fost redusă la moloz.

Acțiunile rusești de pe axa Avdiivka s-au intensificat zilele trecute. Armata ucraineană a spus că trupele lui Vladimir Putin au avut pierderi enorme de echipamente în ultimele două zile și se pare că grosul acestora ar fi fost consemnate pe frontul din Avdiivka.

Potrivit ucrainenilor, rușii au pierdut marți și miercuri 1.810 de soldați, 76 de tancuri, 135 de alte blindate de luptă și 50 de piese de artilerie.

Cel mai costisitor asalt rusesc de după începutul războiului

Reputatul cont GeoConfirmed de pe platforma X subliniază că „ofensiva rusă din Avdiivka și Makiivka pare să sufere din cauza pierderilor mari de vehicule”.

„Pe baza numărului de imagini apărute cu pierderi de vehicule, aceasta ar putea deveni cel mai costisitor asalt rusesc de după începutul războiului”, adaugă sursa citată.

Un alt cont de pe platforma X ce urmărește invazia rusă încă de la începuturile ei, OSINTtechnical, a spus că pierderile de echipamente ale rușilor din ultimele două zile care au fost confirmate de imagini echivalează, aproximativ, cu un grup tactic de nivel de batalion.

Numărul mare de pierderi de echipamente rusești de pe frontul din Avdiivka este susținut de numeroase imagini apărute pe rețelele de socializare, inclusiv un clip ce arată un blindat rusesc care s-a lansat într-un asalt „kamikaze”, dar a fost oprit de un lansator Javelin.

Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului despre Avdiivka

Operațiunile ofensive în curs de desfășurare în apropiere de Avdiivka demonstrează probabil capacitatea forțelor rusești de a învăța și de a aplica lecțiile tactice de pe câmpul de luptă din Ucraina, notează Institutul pentru Studiul Războiului, adăugând și el că trupele Moscovei au avut „pierderi mari”.

Forțele rusești au lansat atacuri localizate spre Avdiivka după o pregătire intensă a câmpului de luptă cu artileria în primele ore ale zilei de 10 octombrie, iar imaginile geolocalizate din 10 și 11 octombrie confirmă faptul că trupele rusești au avansat la sud-vest de Avdiivka, în apropiere de Sieverne, și la nord-vest de Avdiivka, în apropiere de Stepove și Krasnohorivka.

Statul Major General ucrainean a raportat că o grupare de până la trei batalioane rusești cu sprijin de tancuri și vehicule blindate a intensificat operațiunile ofensive în apropiere de Avdiivka.

Surse rusești au sărbătorit progresele rusești în această zonă și au scos în evidență mai multe adaptări care sugerează că forțele Moscovei aplică lecțiile învățate în operațiunile din sudul Ucrainei în alte sectoare ale frontului.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca aceste adaptări și succese la nivel tactic să se traducă în câștiguri operaționale și strategice mai ample pentru forțele rusești, notează ISW.

Imagini geolocalizate arată că progresele rusești în jurul Avdiivka sunt concentrate la sud-vest de Avdiivka, iar forțele rusești nu au finalizat o încercuire operațională a așezării și probabil că vor avea dificultăți în a face acest lucru dacă aceasta este intenția lor.

Avdiivka este, de asemenea, o fortăreață ucraineană binecunoscută, puternic fortificată și apărată, ceea ce va complica probabil capacitatea forțelor rusești de a se apropia foarte mult sau de a captura complet orașul.

Armata rusă încearcă să cucerească Avdiivka din luna martie a acestui an. Orașul este unul de linia întâi încă din timpul izbucnirii conflictului separatist din Donbas în 2014.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău