FOTO | Cel de-al doilea lot de pesticide și deșeuri toxice colectate pe teritoriul raionului Fălești a fost expediat în Polonia

  • 26 Octombrie 2016 13:27
FOTO | Cel de-al doilea lot de pesticide și deșeuri toxice colectate pe teritoriul raionului Fălești a fost expediat în Polonia

Cel de-al doilea lot de pesticide și deșeuri toxice, de circa 200 de tone, colectate pe teritoriul raionului Fălești, a fost expediat astăzi în Polonia, unde urmează a fi incinerat în condiții speciale de securitate.

Evenimentul este parte a proiectului NATO ”Parteneriat pentru Pace”, și finanțat de Guvenele României și Poloniei. Pesticidele colectate din zona de Nord a Republicii Moldova erau stocate încă din perioada sovietică în mai multe depozite neacoperite și zone deschise.

De la depozitul din satul Hitrești, raionul Fălești au fost ridicate peste 16 tone de pesticide, ultimul lot dintr-un total de 200 de tone.

Președinta raionului Fălești, Iraida Bînzari, a mulțumit țărilor implicate în proiect,menționând că deșeurile toxice prezentau adevărate bombe ecologice pentru locuitorii satelor din preajmă.

Ministrului apărării, Anatolie Șalaru, a subliniat importanța depistării, stocării și evacuării în continuare a deșeurilor toxice de pe teritoriul Republicii Moldova, menționând asistența substanțială a României în acest sens.

La rândul său, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a asigurat autoritățile moldovenești că România, țară care coordonează proiectul, va susține și în continuare eforturile Republicii Moldova de distrugere a pesticidelor periculoase de pe teritoriul său, menționând că aceasta prezintă interes și pentru alte state din regiune sub aspect ecologic și al securității.

Proiectul de distrugere a pesticidelor și altor substanțe chimice periculoase,desfășurat sub egida programului NATO ”Parteneriat pentru Pace”, este la cea de-a treia etapă de realizare. Aceasta prevede evacuarea și distrugerea în condiții sigure a circa 1270 de tone de deșeuri de pesticide de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Are un cost total de 2,2 milioane de Euro, cea mai mare parte din sumă fiind donată de Guvernul României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Burniță de intensitate joasă
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
1
Fri
2
Sat
2
Sun
2
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău