Cel de-al 14-lea Simpozion de Numismatică, la Chișinău

  • 26 Septembrie 2013 14:20
Cel de-al 14-lea Simpozion de Numismatică, la Chișinău

Zeci de oameni de cultură, dar și colecționari din România, Rusia, Ucraina, Marea Britanie și Germania participă la cel de-al 14-lea Simpozion de Numismatică, dedicate anul acesta împlinirii a 20 de ani a leului moldovenesc.

Evenimentul este organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan" al Academiei Române din București și Societatea de Numismatică din Republica Moldova. 

Pasiunea pentru monede și istoria din spatele acestora este cea care reunește an de an la Chișinău, zeci de numismați din mai multe colțuri ale Europei. Simpozionul de anul acesta este dedicat împlinirii a 20 de ani de la introducerea în circulație a leului moldovenesc. Istoric și arheolog, viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, susține că denumirea de leu s-a încetățenit pe teritoriul actual al Republicii Moldova încă din perioada medievală.

Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Marin Moloșag a anunțat că pentru împlinirea a 20 de ani de la introducerea leului moldovenesc, instituția a pregătit și mai multe surprize, în special pentru colecționari.

Doctorul Adrian Popescu, cercetător în domeniul numismaticii din cadrul Universității Cambridge, din Marea Britanie, explică care este rolul acestei științe.

Designul bancnotelor și monedelor moldovenești a fost realizat de către pictorul Gheorghe Vrabie, care este și autorul stemei de stat a Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău