Cei doi canadieni arestați în China în 2018 au fost eliberați

  • 25 Septembrie 2021 12:46
Cei doi canadieni arestați în China în 2018 au fost eliberați

Cei doi canadieni arestați în China la sfârșitul anului 2018, Michael Kovrig și Michael Spavor, au fost eliberați și sunt în drum spre Canada, a anunțat vineri seară premierul Justin Trudeau la scurt timp după ce directoarea financiară a Huawei, Meng Wanzhou, a părăsit Canada cu destinația China, informează sâmbătă AFP, potrivit Agerpres.

"Acum aproximativ 12 minute, avionul care îi transportă pe Michael Kovrig și Michael Spavor a părăsit spațiul aerian chinezesc și se îndreaptă spre Canada", a anunțat premierul Justin Trudeau într-o conferință de presă.

"Acești doi bărbați au trăit timp de peste 1.000 de zile o încercare îngrozitoare. Au dat dovadă de hotărâre, grație, rezistență în fiecare etapă și sunt o inspirație pentru noi toți", a declarat Justin Trudeau.

"Este o veste bună pentru noi toți că se îndreaptă spre casă spre familiile lor"."Vreau să mulțumesc aliaților și partenerilor noștri din comunitatea internațională care au fost în mod ferm solidari cu Canada și cu acești doi canadieni", a mai spus premierul canadian, potrivit Reuters.

Deși Beijingul a insistat de-a lungul timpului că nu există o legătură între cele două cazuri, guvernul premierului canadian Justin Trudeau a acuzat China că se angajează într-o diplomație a ostaticilor.

Fostul diplomat Michael Kovrig și omul de afaceri Michael Spavor au fost reținuți în decembrie 2018 sub acuzația de spionaj, la scurt timp după ce poliția din Vancouver a arestat-o pe directoarea financiară a Huawei, Meng Wanzhou, în baza unui mandat al SUA. Acest incident a provocat o criză diplomatică fără precedent în relația dintre Ottawa și Beijing

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău