Cei care comit acte de huliganism în spitale riscă până la 5 ani de închisoare

  • 21 Iunie 2018 08:50
Cei care comit acte de huliganism în spitale riscă până la 5 ani de închisoare

Actele de huliganism săvârșite pe teritoriul sau în incita instituțiilor medicale publice sau private vor fi sancționate cu o amendă de până la 67,5 mii de lei sau cu închisoare de până la cinci ani. Respectivele modificări la Codul penal au fost aprobate de Executiv, deoarece, în ultimii ani, s-au înregistrat mai multe cazuri de violență asupra cadrelor medicale.

Guvernul a aprobat miercuri un șir de amendamente legislative, care prevăd pedeapsă penală pentru promovarea sinuciderii, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare.

Potrivit agenției INFOTAG, persoanele care vor distribui prin internet mesaje de susținere a acțiunilor de sinucidere vor fi pedepsite cu muncă neremunerată, de până la 240 ore, sau închisoare de până la patru ani.

Totodată, persoanele care încalcă drepturile de proprietate intelectuală vor fi eliberate de răspundere penală, în cazul în care vor contribui la descoperirea infracțiunii și vor repara prejudiciul cauzat. 

Autoriii modificărilor menționează că utilizarea neautorizată a drepturilor de autor este în creștere, în special în mediul online, unde sunt plasate ilegal programe pentru calculator, jocuri, materiale video și audio.

Modificările mai prevăd excluderea pedepselor penale pentru agenții economici care vor colabora cu angajații Consiliului Concurenței pentru depistarea cazurilor de încălcare a regulilor de concurență.

O altă noutate se referă la introducerea pedepsei penale pentru tratarea cu cruzime sau torturarea animalelor. Persoanele care au săvârșit astfel de infracțiuni vor fi pedepsite cu o amendă de până la 37,5 mii de lei, muncă neremunerată de la 100 la 180 ore sau închisoare până la un an. În prezent, cruzimea față de animale este sancționată doar contravențional, cu o amendă de până la 3600 de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău