Cei 70 de diplomați ruși expulzați au părăsit Bulgaria, împreună cu familiile lor

  • 04 Iulie 2022 08:19
Cei 70 de diplomați ruși expulzați au părăsit Bulgaria, împreună cu familiile lor

Șaptezeci de diplomați ruși și familiile lor au părăsit Bulgaria după ce această țară a anunțat expulzarea lor în baza unor suspiciuni de spionaj, informează duminică dpa, potrivit Agerpes.

Sofia a expulzat diplomații ruși miercuri și le-a fixat până duminică termen pentru a se întoarce în Rusia, aceste persoane fiind identificate ca reprezentând "o amenințare pentru securitatea națională" a Bulgariei.

Ca represalii, Rusia a amenințat că își va închide ambasada de la Sofia, care ar deveni astfel prima ambasadă rusă închisă într-o țară a UE.

Premierul bulgar Kiril Petkov a acuzat-o pe ambasadoarea rusă Eleonora Mitrofanova de susținerea moțiunii de cenzură împotriva lui.

Petkov, rămas interimar, a fost demis săptămâna trecută prin moțiune de cenzură, iar președintele Rumen Radev ar urma să-i încredințeze încă o dată mandatul de a forma guvernul, înaintea convocării din nou a anticipatelor. Dar socialiștii bulgari, care au făcut parte din coaliția lui Petkov, l-au acuzat pe acesta că a luat singur decizia de a expulza diplomații ruși, pe care ei o consideră nejustificată, și au anunțat că din acest motiv nu vor susține un nou guvern condus de actualul premier.

Ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a remis joi către MAE bulgar o notă diplomatică în care cerea ca până vineri la prânz Bulgaria să revină asupra expulzării diplomaților ruși. În caz contrar, a mai transmis Mitrofanova, conform MAE bulgar, ea va cere Moscovei să ia în calcul închiderea completă a ambasadei ruse de la Sofia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,57 m/s
Fri
16
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău