Cehii comemorează victimele atacului de la Universitatea Carolină din Praga, în timp ce poliția patrulează în zonele publice

  • 22 Decembrie 2023 18:49
Cehii comemorează victimele atacului de la Universitatea Carolină din Praga, în timp ce poliția patrulează în zonele publice

Cehii, în frunte cu premierul Petr Fiala, s-au adunat vineri la sediul Universității Caroline, unde a avut loc atacul de joi în care David Kozak a ucis 14 persoane, pentru a comemora victimele celui mai grav atac armat în masă din țară, în timp ce poliția a întărit securitatea în jurul școlilor și a altor clădiri publice din țară, relatează Reuters.

La sediul Universității Caroline din Praga, o mulțime din ce în ce mai mare, printre care prim-ministrul Petr Fiala și ambasadorul SUA Bijan Sabet, au adus un omagiu victimelor. Unii au îngenuncheat și au aprins lumânări, ori au depus flori, în timp ce alții au stat plângând și îmbrățișându-se.

„Suntem aici pentru a ne arăta sprijinul ca studenți”, a spus studentul ceh Daniel Broz.

„Eram de cealaltă parte a râului și am auzit împușcături, zgomote și nu știam ce se întâmplă și apoi o rafală de mașini de poliție care treceau pe acolo, a fost absolut suprarealist, mai ales ca un ceh care nu a mai asistat niciodată la un eveniment asemănător cu acesta”, a mai spus el.

Universitatea Carolină a anulat toate prelegerile și evenimentele de vineri, la o zi după atacul din țara central-europeană de 10,9 milioane de locuitori, unde peste 300.000 de oameni dețin arme, dar atacurile în masă sunt rare.

 

Ministerul Sănătății a declarat că 27 de persoane au fost internate sau tratate în șase spitale din Praga, multe cu răni provocate de arma lui Kozak. Dintre aceștia, 12 sunt în gravă și cel puțin unul în stare critică.

De asemenea, autoritățile au început să dezvăluie mai multe detalii despre atac și evenimentele care au precedat atacul armat. Ei au spus că studentul în vârstă de 24 de ani de la facultatea de arte unde a comis atacul probabil s-a împușcat după ce poliția l-a încolțit pe un balcon, iar suspectul și-a aruncat arma de asalt. El a avut cu el mai multe arme, a spus poliția.

„A rămas cu o pușcă care nu are rază mare de acțiune și când ne apropiam de balcon a decis să se sinucidă”, a declarat Petr Matejcek, directorul poliției regionale din Praga, într-o conferință de presă, transmisă în direct de televiziunea publică.

Poliția a publicat imagini video surprinse de camerele corporale care arată unități speciale de poliție care au luat asalt clădirea universității, percheziționând coridoare și camere și acordând primul ajutor victimelor. Videoclipul a arătat, de asemenea, polițiști pe acoperiș transportând ceea ce părea a fi un cadavru, iar mai târziu, oameni care părăseau clădirea cu mâinile ridicate deasupra capului.

Poliția a spus că analizează posibila conexiune a tânărului înarmat cu un cont de rețea de socializare care a citat o inspirație dintr-un atac în masă din Rusia, dar a spus vineri că nu este clar dacă legătura este autentică.

Măsuri de securitate sporite la evenimente și clădiri din toată Cehia

Poliția a intensificat măsurile de securitate la evenimente și clădiri din întreaga țară vineri.

„Începând de astăzi, am adoptat măsuri preventive la nivel național în ceea ce privește țintele slabe și școlile”, a declarat poliția pe rețeaua de socializare X, cunoscută anterior ca Twitter.

„Nu avem informații despre vreo amenințare concretă... acesta este un semnal că suntem aici și suntem pregătiți”.

Poliția îl suspectează pe David Kozak că a mai comis crime anterior atacului

Poliția îl suspectează pe David Kozak că a împușcat săptămâna trecută un tânăr tată și pe fiica lui în vârstă de două luni în pădurea din apropierea unui sat de lângă Praga, într-un atac la întâmplare.

„Indiciile ne indică acest lucru și așteptăm rezultatele testelor balistice”, a spus șeful poliției din Praga.

Poliția a declarat joi că bărbatul avea permis de armă și nu avea antecedente penale.

Guvernul a declarat sâmbătă zi de doliu la nivel național.

Polițiștii au declarat că suspectul și-a ucis tatăl acasă, în afara orașului Praga, înainte de a veni în capitala Cehiei, potrivit Reuters.

Poliția avea informații că acesta intenționa să se sinucidă și îl căuta într-o altă clădire a universității, unde urma să participe la un curs. Potrivit presei din Cehia, mama studentului a fost cea care a alarmat autoritățile în privința gândurilor sinucigașe.

Însă atacatorul s-a dus în schimb la clădirea principală a Facultății de Arte, situată într-o piață aglomerată, peste râu de Castelul Praga și la doar câteva sute de metri de Piața Orașului Vechi, una dintre cele mai importante atracții turistice din Europa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău