Cehia suspendă licențele pentru exportul de arme în Kazahstan: „Un președinte care dă ordin să se tragă fără somație nu are nevoie de solidaritate”

  • 12 Ianuarie 2022 14:32
Cehia suspendă licențele pentru exportul de arme în Kazahstan: „Un președinte care dă ordin să se tragă fără somație nu are nevoie de solidaritate”

Guvernul ceh a decis să suspende licențele pentru exportul de arme în Kazahstan, acuzându-l pe președintele kazah Kasîm-Jomrat Tokaev că „a dat ordin să se tragă în civili” în cursul recentelor manifestații antiguvernamentale, relatează miercuri EFE și Radio.cz, citate de Agerpres.

Un anunț în acest sens l-a făcut ministrul de externe ceh Jan Lipavsky într-o postare pe Twitter, în care îl critică voalat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, considerat un politician ultranaționalist, care și-a manifestat „solidaritatea” cu președintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev.

„Un președinte care dă ordin să se tragă fără somație nu are nevoie de solidaritate. Noi suntem solidari cu poporul din Kazahstan”, a transmis șeful diplomației cehe, reprezentant al Partidului Piraților, formațiune antisistem.

Jan Lipavsky i-a solicitat Ministerului Industriei și Comerțului să suspende valabilitatea licențelor pentru exportul în Kazahstan de material militar, muniții și mijloace de dispersare a demonstrațiilor pe fondul situației actuale din această țară, transmite Radio Praga.

În 2020, potrivit postului de radio citat, erau în vigoare 11 licențe pentru vânzarea acestui tip de material către țara central-asiatică pentru o valoare totală de 16,8 milioane de euro.

Scânteia care a declanșat nemulțumirea populației față de elitele economice și politice ale țării a fost dublarea prețului la gazul lichefiat, utilizat drept combustibil auto pe scară largă în vestul Kazahstanului. Protestele au început la 2 ianuarie la Janaozen și Aktau și s-au extins apoi la Almatî, capitala economică a țării, unde manifestațiile au degenerat în violențe de stradă, fiind însoțite de acte de vandalism, cu devastarea și incendierea unor clădiri oficiale.

Din 6 ianuarie, forțele de securitate au reprimat cu brutalitate revolta, președintele kazah evocând o „tentativă de lovitură de stat” și „bande de teroriști”, pe care le-a pus pe același plan cu manifestanții, conform agențiilor internaționale de presă.

Tokaev a declarat vinerea trecută că a autorizat forțele de poliție să deschidă focul ”fără avertisment” împotriva ”teroriștilor”, a respins orice fel de negocieri și a promis ”eliminarea bandiților înarmați” pentru a pune capăt revoltelor fără precedent din această țară din Asia Centrală, conform AFP și Reuters.

Săptămâna trecută, Germania a anunțat suspendarea exporturilor de arme către Kazahstan, notează Radio.cz.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău