Cehia și Slovacia vor suplimenta furnizarea echipamentelor militare grele către Ucraina

  • 08 Aprilie 2022 19:46
Cehia și Slovacia vor suplimenta furnizarea echipamentelor militare grele către Ucraina

Cehia a anunțat, vineri, trimiterea de tancuri și sisteme de rachete în Ucraina, iar Slovacia a furnizat armatei ucrainene un sistem antiaerian S-300, în contextul confruntărilor militare cu armata rusă.

Guvernul de la Praga a furnizat Ucrainei cinci tancuri T-72, precum și vehicule blindate de infanterie, potrivit agenției Reuters. De asemenea, Cehia a furnizat Ucrainei sisteme de rachete Strela-10 (SA-13 Gopher), a declarat un analist de la site-ul Respekt.cz, scrie DIGI24.

Ministerul Apărării de la Praga nu a oferit detalii despre echipamentele transferate în Ucraina. Cehia și Slovacia au echipamente militare de fabricație sovietică, iar armata ucraineană a solicitat astfel de echipamente, întrucât militarii ucraineni sunt familiarizați cu utilizarea.

„Furnizăm de câteva săptămâni echipamente militare grele, mă refer la modul general, dar este clar că sunt tancuri, vehicule de infanterie, sisteme de artilerie și lansatoare de rachete. Din Cehia au fost furnizate echipamente de sute de milioane de dolari”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului ceh al Apărării, citat de agenția Reuters.

La rândul său, premierul Slovaciei, Eduard Heger, a anunțat vineri că a furnizat Ucrainei un sistem antiaerian S-300. „Aș vrea să confirm că Slovacia a furnizat Ucrainei un sistem antiaerian S-300. Națiunea ucraineană își apără curajos teritoriul suveran, la fel și noi. Este obligația noastră să ajutăm, nu să stăm degeaba și să fim ignoranți față de pierderile de vieți omenești din cauza agresiunii Rusiei”, a declarat Eduard Heger, citat de cotidianul Le Figaro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău