Cehia | Președintele prorus în exercițiu, Miloš Zeman, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale

  • 15 Ianuarie 2018 13:07
Cehia | Președintele prorus în exercițiu, Miloš Zeman, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale

În Cehia, președintele prorus în exercițiu, Miloš Zeman, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale cu 38,89% din voturi, au anunțat sâmbătă, 14 ianuarie, autoritățile electorale de la Praga.

Președintele Miloš Zeman, în vârstă de 73 de ani, este un veteran al stângii și cel care a cerut, în 2016, organizarea unui referendum privind prezența Cehiei în Uniunea Europeană și în NATO, afirmând, totuși, că susține apartenența țării sale la cele două organizații. Totodată, Zeman a promovat apropierea de Rusia și de China și a criticat decizia Germaniei de a primi imigranți din țările musulmane.

După scrutin, el se plasează înaintea fostului președinte al Academiei de Științe, Jiří Drahoš, de 68 de ani, un proeuropean care a obținut peste 26% din voturile alegătorilor. Cei doi urmează să se confrunte în cel de-al doilea tur al alegerilor, peste două săptămâni. Spre deosebire de Miloș Zeman, care este popular în mediul rural, Jiří Drahoš este preferat de intelectuali și de populația urbană. El este un susținător al Uniunii Europene și al NATO, dar se opune sistemului de cote obligatorii de imigranți. Contestatarii îi reproșează lui Drahoš lipsa de experiență politică. Dar potrivit unui sondaj de opinie, el ar putea câștiga al doilea tur de scrutin.

Potrivit estimărilor agenției cehe de presă, rata de participare la alegeri a fost de aproximativ 60%. În Republica Cehă, președintele are o autoritate redusă, deși el poate avea o influență importantă asupra opiniei publice.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău