Cehia preia președinția semestrială a Ununii Europene de la Franța

  • 30 Iunie 2022 13:12
Cehia preia președinția semestrială a Ununii Europene de la Franța

Cehia preia vineri președinția semestrială a Uniunii Europene (UE), „în vremuri grele” în Europa, în timp ce toate privirile sunt ațintite asupra Ucrainei, relatează AFP, preluată de News.ro.

Această președinție, pe care Cehia o preia de la Franța și urmează să o predea Suediei, „nu este prevăzută cu vreme bună, ea este prevăzută cu vreme rea”, avertizează Pavel Havlicek, de la Asociația pentru Afaceri Internaționale cu sediul la Praga.

Guvernul ceh îi primește vineri pe comisarii europeni, într-un castel, la discuții, urmate de un concert, în această țară cu 10,5 milioane de locuitori, care a aderat la UE în 2004.

Praga vrea să pună în centrul președinției sale a UE ajutarea Ucrainei, criza refugiaților ucraineni și reconstrucția ucraineană, dar și securitatea energetică europeană.

Cehia, un partizan fervent al sancțiunilor impuse Rusiei în cadrul UE, a primit aproape 400.000 de refugiați ucraineni de la începutul războiului, în februarie, și oferă Ucrainei un ajutor financiar și militar.

Premierul Petr Fiala (dreapta), un fost analist politic, unul dintre autorii unei cărți despre UE, declara recent că va încerca să organizeze un summit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Țările din Balcani – ale căror candidaturi la aderarea la UE, promovate de către Praga, dar și ale altor țări din Europa de Est se află într-un punct mort – ar urma să participe, de asemenea, la acest summit.

Însă acest summit – care să prezinte un fel de ”plan Marshall” pentru Ucraina – urmează să aibă loc doar după ce se termină Războiul din Ucraina.

Directorul Universității New York la Praga, Jiri Pehe, consideră acest proiect nerealist.

”Războiul (rus din Ucraina) nu se va termina deloc înaintea președinției cehe”, declară el pentru AFP.

”Cehii vor încerca doar să organizeze un summit pe tema situației din Ucraina” și ”să-i convingă pe ceilalți să ajute această țară”, dă el asigurări.

Potrivit lui Jiri Pehe, cehii nu sunt în măsură nici să conducă o dezbatere pe tema relansării economice sau a securității energetice, deoarece Cehia, care se confruntă cu o inflație puternică, nu a intrat în zona euro și depinde de energia nucleară, respinsă de către anumite state membre UE, inclusiv Germania.

”Cehia poate oferi cu dificultate un leadership” în aceste domenii, critică Jiri Pehe.

Cehii sunt în mod tradițional europsceptici, iar un sondaj realizat în martie de agenția Stem arată că doar 38% dintre ei sunt mulțumiți de UE.

Guvernul lui Petr Fiala este mai puțin eurosceptic decât predecesoarele sale.

Însă unii analiști se întreabă despre capacitatea Cehiei de a se distanța de Ungaria și Polonia, cu care întrețin relații foarte strânse în cadrul Grupului de la Vișegrad (V4), din care face parte și Slovacia.

Ungaria și Polonia și-au pierdut favorurile Bruxellesului, din cauza pozițiilor lor în privința statului de drept.

Vicepreședinta Comisiei Europene (CE) Vera Jourova, o cehoaică, a îndemnat recent Guvernul de la Praga să adopte o poziție clară cu privire la Ungaria și Polonia în cadrul acestei președinții a UE.

”Nu văd cum ar putea Cehia să adopte un punct de vedere mai critic” față de Budapesta și Varșovia, declară, însă, Jiri Pehe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău