Cehia anunță că nu mai depinde de gazele naturale rusești. Praga era aproape în totalitate dependentă de Rusia în ultimii ani

  • 19 Februarie 15:05
Cehia anunță că nu mai depinde de gazele naturale rusești. Praga era aproape în totalitate dependentă de Rusia în ultimii ani

Republica Cehă nu mai depinde de gazele naturale rusești după ce și-a redus radical importurile în ultimul an, de când Moscova a invadat Ucraina, informează duminică dpa, citată de Agerpres.ro.

În luna ianuarie, importurile de gaze rusești au scăzut la zero, a scris sâmbătă seara pe Twitter ministrul Industriei și Comerțului, Jozef Sikela.

El nu a precizat dacă țara este permanent independentă de gazul rusesc, a informat agenția de presă CTK.

Republica Cehă era aproape în totalitate dependentă de gazul rusesc în ultimii ani, a spus Sikela. Dar odată ce livrările prin conducta Nordstream au fost întrerupte, Praga le-a înlocuit cu importuri prin Germania din alte surse, a adăugat el.

Republica Cehă importă acum în principal gaz din Norvegia și gaz lichefiat din Belgia și Țările de Jos.

Cota importurilor din Rusia, tranzitate prin Slovacia, a scăzut la 2,2% în ultimele luni și la zero în luna ianuarie, a precizat Jozef Sikela.

Republica Cehă este unul din cei mai hotărâți susținători ai Ucrainei. Praga a subliniat, de asemenea, în repetate rânduri, importanța adoptării unor sancțiuni dure împotriva Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:4,63 m/s
Sun
22
Mon
23
Tue
22
Wed
22
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău