Cehia acuză Kremlinul că vrea să refacă URSS, în timp ce Slovenia cere primirea Ucrainei în UE

  • 22 Februarie 2022 11:44
Cehia acuză Kremlinul că vrea să refacă URSS, în timp ce Slovenia cere primirea Ucrainei în UE

Ministrul apărării ceh, Jana Cernochova, a apreciat marți că în spatele deciziei președintelui rus Vladimir Putin de a recunoaște independența regiunilor separatiste proruse Donețk și Lugansk din estul Ucrainei se află intenția de a reface defuncta Uniune Sovietică, în timp ce premierul sloven Janez Jansa a cerut integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, transmite EFE, citat de AGERPRES.

''Recunoașterea de către Putin a republicilor separatiste din estul Ucrainei este o încercare de a reface Uniunea Sovietică în detrimentul țărilor libere și suverane'', a scris Cernochova pe contul ei de Twitter.

Politiciana conservatoare a dat asigurări că ''pe această tablă de șah nu se află doar Ucraina, ci și noi'', referindu-se la fosta Cehoslovacie comunistă care, timp de patru decenii, între 1948 și 1989, a făcut parte din Blocul Estic controlat de Moscova.

La rândul său, premierul ceh Petr Fiala a condamnat decizia lui Putin de a recunoaște independența celor două teritorii separatiste și trimiterea de trupe ruse în aceste regiuni.

Republica Cehă, care aspiră la o reacție coordonată a Uniunii Europene, se află de partea unei Ucraine ''independente și libere'', a insistat Fiala, care a adăugat că Cehia este pregătită pentru o posibilă întrerupere a lanțului de aprovizionare dinspre Rusia, dar și pentru un aflux de refugiați.

Pe de altă parte, premierul Sloveniei, Janez Jansa, a propus marți ca Uniunea Europeană să invite Ucraina să se integreze în clubul comunitar ca membru cu drepturi depline.

''UE trebuie să ofere Ucrainei perspectiva de a adera ca membru deplin'', a scris Jansa într-un comunicat de presă succint, publicat pe contul său de Twitter. În numele țării sale, Jansa a condamnat în comunicat ''acțiunea ilegală'' de luni a președintelui Putin. Decizia reprezintă ''o încălcare evidentă a dreptului internațional, precum și a acordurilor de la Budapesta și Minsk'', a subliniat politicianul conservator. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău