CEDO: Numărul cazurilor legate de condițiile de detenție din România a crescut cu 108% în anul 2016

  • 28 Ianuarie 2017 15:51
CEDO: Numărul cazurilor legate de condițiile de detenție din România a crescut cu 108% în anul 2016

Guido Raimondi, președintele Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) a declarat că numărul cazurilor împotriva României a crescut cu 108% în anul 2016, adăugând că este vorba de cazuri repetitive care reflectă dificultăți de ordin sistemic sau structural și cere găsirea unor soluții la nivel național.

"În primul rând, în privința Ungariei și României, unde numărul cazurilor a crescut cu 95%, respectiv 108% în 2016, această situație vizează cauze legate de condițiile de detenție. Indiscutabil, acestea sunt cazuri prioritare, pentru că intră sub incidența Articolului 3 din Convenție, dar sunt cazuri repetitive, ceea ce reflectă dificultăți sistemice sau structurale și necesită găsirea unor soluții interne", a declarat Raimondi în discursul susținut cu ocazia ceremoniei oficiale de început de an judiciar, scrie MEDIAFAX.

"În domeniul penitenciar, Curtea definește principii care au fost clar stipulate în decizia din cazul Muršić din anul 2016. Pe baza acestor principii se diagnostichează o situație specifică dintr-un stat membru. Totuși, repet, o soluție trebuie găsită la nivel național. Acest lucru este posibil, așa cum a arătat exemplul Italiei, în cazul căreia numărul cazurilor a fost mai mult decât înjumătățit în doi ani și jumătate. Acesta este rezultatul politicii Guvernului Italian, în primul rând ca răspuns la hotărârea-pilot Torreggiani, care se referea la supraaglomerarea din închisori, iar în al doilea rând, în ceea ce privește durata proceselor. Aceasta arată că acolo unde Guvernul are voința de a rezolva o situație și impune măsurile necesare, rezultatele vin rapid", a mai declarat Raimondi.

Decizia-pilot Torreggiani la care face referire președintele CEDO a fost pronunțată în ianuarie 2013. CEDO a stabilit atunci ca supraaglomerarea și condițiile din penitenciarele italiene reprezintă o problemă "endemică și structurală incompatibilă cu Convenția Europeană pentru Drepturile Omului".

În septembrie 2014, la peste un an de la pronuntarea deciziei-pilot Torreggiani, CEDO a constatat că Guvernul de la Roma a realizat progrese notabile prin adoptarea unor măsuri menite să soluționeze problema supraaglomerării din închisori, printre care și plata unor compensații financiare, utilizarea alternativelor la detenție și reducerea sentințelor în cazul infracțiunilor minore, dar și renovarea penitenciarelor deja existente și construcția unor centre de detenție noi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău