CEDO condamnă Rusia pentru modul în care le-a tratat pe membrele trupei punk Pussy Riot

  • 17 Iulie 2018 18:07
CEDO condamnă Rusia pentru modul în care le-a tratat pe membrele trupei punk Pussy Riot

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat, marți, Rusia, pentru modul în care a gestionat protestele din 2012 ale membrelor trupei de muzică punk Pussy Riot, la o catedrală din Moscova, afirmând că acestea au fost supuse unor tratamente umilitoare și judecate prea aspru.

Gruparea anti-Kremlin este cunoscută pentru o serie de proteste inedite, inclusiv unul recent, în care activistele au intrat pe teren, duminică, la finala Cupei Mondiale de Fotbal. Trei activiste au fost date în judecată pentru că au efectuat o "rugăciune punk" la principala catedrală ortodoxă din Moscova, în semn de protest față de președintele Vladimir Putin, în urmă cu șase ani. Maria Alyokhina și Nadezhda Tolokonnikova au petrecut aproape doi ani în închisoare.

Instanța europeană, care a dispus ca Rusia să plătească daune și cheltuieli judiciare în valoare totală de 48.760 de euro, a precizat, în motivarea deciziei, că "acceptă faptul că ar fi putut fi îndreptățită o reacție față de încălcarea normelor de conduită într-un lăcaș religios. Totuși, instanța consideră că a fost extraordinar de severă sentința de condamnare la închisoare pentru simplul motiv că au purtat haine în culori deschise, și-au ridicat brațele și picioarele și au utilizat un limbaj puternic, fără o analiză a versurilor sau a contextului spectacolului lor."

Deocamdată nu există nicio reacție la această hotărâre a CEDO din partea Rusiei, care a fost nemulțumită de mai multe decizii ale instanței de la Strasbourg, care supraveghează respectarea Convenției Europene a Drepturilor Omului. Totodată, instanța afirmă că Rusia a încălcat și convenția privind interzicerea tratamentelor inumane sau degradante.

Potrivit CEDO, activistele "au fost nevoite să îndure umilința de a fi expuse permanent într-o boxă de sticlă în timpul audierilor", adăugând că geamul de sticlă și forțele de ordine le-au împiedicat pe membrele trupei să comunice cu avocații lor, fără a fi auzite de celelalte persoane prezente la proces.

Luni, o instanță de la Moscova a condamnat la 15 zile de închisoare patru membre ale trupei Pussy Riot, acuzate că au întrerupt meciul dintre Croația și Franța, din finala Cupei Mondiale, când au intrat pe teren, purtând uniforme de poliție false. În martie, agenția de presă rusă RIA a citat surse guvernamentale anonime, conform cărora Rusia analizează posibilitatea de a se retrage din Convenție și de a încheia colaborarea cu CEDO.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău