CEDO condamnă Azerbaidjanul pentru închiderea unui acuzat într-o cușcă

  • 07 Noiembrie 2019 15:59
CEDO condamnă Azerbaidjanul pentru închiderea unui acuzat într-o cușcă

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Azerbaidjanul pentru mai multe încălcări ale drepturilor omului în cazul unui militant din opoziție, informează AFP, preluat de Agerpres. Printre altele, în timpul procesului, acesta a fost ținut într-o cușcă metalică

Natig Jafarov, cofondator al unei mișcări de opoziție față de președintele azer Ilham Aliev, a desfășurat în 2016 o campanie împotriva modificărilor Constituției supuse unui referendum, printre care prelungirea mandatului prezidențial la șapte ani. El a fost arestat preventiv, iar ulterior a reclamat la CEDO că a fost victima unui abuz de putere și a unor acțiuni ilegale pentru a-l împiedica să se exprime.

Opozantul a arătat că a fost închis într-o cușcă metalică din sala de tribunal în timpul ședinței în care a contestat măsura arestării preventive.

Conform jurisprudenței CEDO, magistrații curții au considerat închiderea într-o cușcă drept "un afront adus demnității umane", arată un comunicat al instanței. Autoritățile azere au argumentat că ședința de judecată a avut loc cu ușile închise, însă CEDO a reamintit că tratamentul respectiv este degradant chiar dacă nu a fost public.

Mai mult, din dosar reiese că obiectivul nedeclarat al arestării și detenției militantului a fost pedepsirea lui pentru angajamentul politic activ și împiedicarea participării sale la referendum, ca membru al opoziției.

Azerbaijanul a fost condamnat la plata unor despăgubiri morale de 15.000 de euro.

Ilham Aliev a fost ales prima oară președinte al Azerbaijanului în 2003; el i-a urmat la putere tatălui său, Haidar Aliev, care a condus țara din 1993 ca președinte, după ce anterior deținuse poziții înalte și în timpul fostului regim sovietic. Constituția a fost modificată în 2016; președintele are în prezent un mandat de șapte ani.

Consiliul Europei, în cadrul căruia funcționează CEDO, a criticat reforma constituțională azeră, considerând că "perturbă grav echilibrul puterilor", acordând șefului statului o autoritate "fără precedent".

Sursa:Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău