CEDO condamnă Azerbaidjanul pentru închiderea unui acuzat într-o cuşcă

  • 07 Noiembrie 15:59
CEDO condamnă Azerbaidjanul pentru închiderea unui acuzat într-o cuşcă

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Azerbaidjanul pentru mai multe încălcări ale drepturilor omului în cazul unui militant din opoziţie, informează AFP, preluat de Agerpres. Printre altele, în timpul procesului, acesta a fost ţinut într-o cuşcă metalică

Natig Jafarov, cofondator al unei mişcări de opoziţie faţă de preşedintele azer Ilham Aliev, a desfăşurat în 2016 o campanie împotriva modificărilor Constituţiei supuse unui referendum, printre care prelungirea mandatului prezidenţial la şapte ani. El a fost arestat preventiv, iar ulterior a reclamat la CEDO că a fost victima unui abuz de putere şi a unor acţiuni ilegale pentru a-l împiedica să se exprime.

Opozantul a arătat că a fost închis într-o cuşcă metalică din sala de tribunal în timpul şedinţei în care a contestat măsura arestării preventive.

Conform jurisprudenţei CEDO, magistraţii curţii au considerat închiderea într-o cuşcă drept "un afront adus demnităţii umane", arată un comunicat al instanţei. Autorităţile azere au argumentat că şedinţa de judecată a avut loc cu uşile închise, însă CEDO a reamintit că tratamentul respectiv este degradant chiar dacă nu a fost public.

Mai mult, din dosar reiese că obiectivul nedeclarat al arestării şi detenţiei militantului a fost pedepsirea lui pentru angajamentul politic activ şi împiedicarea participării sale la referendum, ca membru al opoziţiei.

Azerbaijanul a fost condamnat la plata unor despăgubiri morale de 15.000 de euro.

Ilham Aliev a fost ales prima oară preşedinte al Azerbaijanului în 2003; el i-a urmat la putere tatălui său, Haidar Aliev, care a condus ţara din 1993 ca preşedinte, după ce anterior deţinuse poziţii înalte şi în timpul fostului regim sovietic. Constituţia a fost modificată în 2016; preşedintele are în prezent un mandat de şapte ani.

Consiliul Europei, în cadrul căruia funcţionează CEDO, a criticat reforma constituţională azeră, considerând că "perturbă grav echilibrul puterilor", acordând şefului statului o autoritate "fără precedent".

Sursa:Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
3,77 °C
cer fragmentat
Umiditate:75 %
Vint:2,1 m/s
Tue
6 °C
Wed
4 °C
Thu
2 °C
Fri
4 °C
Sat
9 °C

Curs oficial BNM 10 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2684 -0.0634
USD 17.4021 -0.0257
RON 4.0326 -0.0118
UAH 0.7343 -0.0004
RUB 0.2731 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău